szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenféle mérnöki képesítés nélkül is bizton állítható: középkori elődeink kisebb csodákat értek el, amikor tornyokat, kastélyokat és hidakat építettek modern eszközök segítsége nélkül.

Közel fél évszázadnyi építkezés folyamatát sűrítették abba a mindössze 3 perces videóba, amely Prága egyik legfontosabb helyszínét, a Károly-híd elkészültét mutatja. A felvétel azért különleges, mert modern köntösben, mai szemmel igyekszik bemutatni azokat a munkafolyamatokat, melyeknek hála a híd elkészülhetett.

A Károly-hidat nem mai munkagépekkel állították fel, hiszen eleve nagyon régi építményről van szó: a munkálatok 1357-ben kezdődtek, és egészen 1402-ig tartottak – írja visszatekintő cikkében az Open Culture.

Fennállása alatt több alkalommal is javítani kellett a Károly-hidat: egyszer a harmincéves háború, máskor az évszázadokkal később jött árvizek okoztak rajta sérüléseket. Az építmény alapjait viszont soha nem cserélték, ami remekül mutatja, milyen jó munkát végeztek az akkori szakemberek.

A Praha Archeologicka csatornáján megosztott felvételen azok a folyamatok is láthatók, melyeknek csakis a régi idők emberei lehettek szemtanúi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát