szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szingapúri kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amely egy vonalkód és egy mobilos alkalmazás párosításának segítségével csomagoláson keresztül megmondja, romlott-e a hús, ami a fólia alatt van.

Aki gyakran vásárol előre csomagolt húst, az könnyen belefuthat abba, hogy – bármennyire is jó a csomagolás –, a kibontásnál derül ki, romlott a termék. Ezen a problémán segít a szingapúri Nanyangi Műszaki Egyetem kutatóinak fejlesztése. A The Next Web beszámolója szerint a szakembere egy olyan "elektronikus orros" rendszert készítettek, ami képes megmondani, mennyire friss a csomagolás alatt lévő hús.

A mesterséges intelligenciára épülő megoldás a terméken lévő vonalkódot figyeli, ami képes megváltoztatni a színét, ha a húsban a szavatossági idő lejártával megindul a gázképződés. Ezt a kódot olvassa be a mobilos alkalmazás, amely 30 másodperc elteltével képes megmondani, hogy érdemes-e elfogyasztani az adott terméket. A szakemberek az Advanced Materials című tudományos szaklapban mutatták be a technológiájukat.

©

A biológiailag lebomló, vagyis a környezetre nem káros vonalkód minden egyes sávjában egy meghatározott festéket találni, amelyek a különböző gázok koncentrációjának hatására megváltoztatják a színüket.

Az előzetes tesztek alapján az előre csomagolt csirke- és marhahúsok, valamint a halak esetében átlagosan 98,5 százalékos pontossággal mondta meg a rendszer, hogy romlott-e a termék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a romlott húsokat 100 százalékban szúrta ki a rendszer, míg a friss és éppcsak romlásnak indult termékeknél 96-99 százalékos volt a pontosság.

A megoldás komoly segítség lehet a vásárlók számára, akik így a szavatossági időt jelző címkénél jóval pontosabb tájékoztatást kapnak a hús minőségéről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!