szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem alkalmas a halolaj a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére két új kutatás szerint.

Az Amerikai Szívszövetség (AHA) idén online megrendezett konferenciáján, a világ egyik legnagyobb kardiológustalálkozóján dőlhetett meg a halolajjal kapcsolatos eddigi elmélet. Két nagy klinikai vizsgálat is negatív eredményt hozott, mindkettőben arra jutottak, hogy az omega-3 táplálékkiegészítők hatástalanok a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére. Erre utal az a tény, hogy semmi nem jelzi, hogy az omega-3 zsírsavak bármilyen hatással bírnának a kísérleti csoportban, illetve egy másik semleges eredményű kutatás is ezt támasztja alá – mondta Are Kalstad, egy norvég kutatás vezetője az AHA kongresszuson.

A Circulation című tudományos folyóiratban is bemutatott norvég tanulmányban 1027 fő átlagosan 75 éves páciens adatait vizsgálták, akik az azt megelőző 2–8 hétben szívinfarktuson estek át. A vizsgálat arra kereste a választ, hogy az omega-3 zsírsavak egy első szív- és érrendszeri eseményt követően az úgynevezett másodlagos megelőzés eszközei lehetnek-e. A résztvevők naponta egy kapszulában 1,8 gramm omega-3 zsírsavat vagy placebóként növényi olajat kaptak. A megfigyelés két éven át tartott.

A halolajkapszulát fogyasztók csoportjában 108 esetben történt halálos kimenetelű vagy nem halálos szívroham, akut szívkatéteres beavatkozás, sztrók, halálozás vagy kórházi felvétel szívelégtelenség miatt.

Ez 21,4 százalékos gyakoriságot jelent. A placebót kapó csoportnál 102 páciensnél történtek ilyenek, tehát az esetek 20 százalékában.

Lényegi különbség tehát nem mutatkozott – ráadásul az újonnan jelentkező pitvarfibrillációkat tekintve sem – a két csoport között.

A norvég eredmények egybevágnak az amerikai orvosok társaságának (JAMA) folyóiratában minap megjelent tanulmánnyal. Ezt a világ 22 országának 675 központja 13 078 résztvevővel végezte. A páciensek fele naponta négy grammnyi halolajat tartalmazó kapszulát kapott, másik fele placebóként növényi olajat.

[Kutatóorvosok üzenik: ha jót akar magának, szedjen D-vitamint a következő hónapokban]

Ebben a klinikai vizsgálatban sem mutatkozott eltérés a két csoportnál az akut szívbetegségeket tekintve. A halolajat kapó csoport 12 százalékánál következett be szívprobléma okozta elhalálozás, szívinfarktus, nem halálos kimenetelű sztrók vagy volt szükség katéterezésre, vagy kórházi felvételre koszorúérgörcs miatt. A placebócsoportban ezen események gyakorisága 12,2 százalék volt.

A halolajat kapóknak viszont 24 százaléka – kétszer annyian, mint a placebót kapók – panaszkodott gyomor- és bélrendszeri komplikációkra.

A gyógyszertárakban táplálékkiegészítőként kapható omega-3 zsírsavakban gazdag halolajkapszulák valódi értékéről évek óta tart a vita, és egyre több a bíráló hang és adat a hatékonyságukat illetően.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!