szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járványhelyzetben a fokozott védelem miatt sok családban ritkábban, vagy csak online módon tartják a kapcsolatot az idős családtagokkal. A Telenor friss kutatása szerint ez az idei karácsonyra is rányomhatja a bélyegét, így még nagyobb igény mutatkozhat a kifejezetten az idősek számára kitalált új szolgáltatásokra.

A Telenor reprezentatív kutatása szerint a magyarok 44 százaléka a járvány miatt kevesebb személyes találkozást tervez az idei ünnepek idején. Az így válaszoló emberek közel fele úgy véli, hogy leginkább az idősebb rokonokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel nem fog találkozni. A vírushelyzet hatására általában is az idősekre jellemző a kevesebb szociális interakció: a 60-69 évesek 64 százaléka csökkentette a személyes találkozások gyakoriságát, míg a fiatal felnőtteknek (18-29 évesek) csak 35 százaléka.

Az elszigeteltség ellen az online kommunikáció és a digitális eszközök megoldást jelentenek: a kutatás szerint ezek használata az összes válaszadó körében nőtt a járvány hatására, az idősebb generáció pedig egyre nagyobb magabiztossággal bánik az okoseszközökkel, vagy például az olyan szolgáltatásokkal, mint a videós chatelés – olvasható a Telenor összegzésében.

A kutatás eredményeit közlő Telenor szerint számos helyzet adódhat, amikor az időseknek azonnali segítségre van szükségük, ám ezt nehéz megoldaniuk, a családtagok pedig nem elérhetőek éppen. A vállalat ezért indította el a 0-24 órában hívható országos segítségnyújtó SOS Központ szolgáltatást. A 990 forintos havidíj ellenében igénybe vehető SOS Központ képzett egészségügyi szakemberei az év minden napján fogadják a bajba jutott ügyfelek hívásait – például ha az idősek elesnek, korlátozottan vagy nehézkesen tudnak mozogni, eltévedtek vagy akár ha gyanús zajt hallanak a házban és rendőrt kell hívni.

©

A vállalat emellett egy – a szolgáltatással együtt, de anélkül is használható – helymeghatározó és nyomkövető, SOS hívásgombbal ellátott MyKi Spot nevű eszközt is felvett a kínálatába. A nagyobb gyufásskatulya méretű, nyakba akasztható, övre vagy táska pántjára húzható eszközön beállítható három, veszély esetén hívható telefonszám, amiket az SOS gomb megnyomása esetén tárcsáz az eszköz. A családtag saját telefonján pedig az androidos készülékekre és iPhone-okra is elérhető MyKi Spot alkalmazás azonnali kapcsolatot teremt. A Telenor szerint érdemes az eszközt SOS Központ szolgáltatással kombinálni, hiszen abban az esetben, ha a gomb megnyomására egy családtag sem tudja fölvenni a telefont – és beállításkor az SOS Központ számát is a gyorshívóhoz adták –, akkor az SOS Központban is kicsöng a hívás, az ottani szakemberek segítséget tudnak nyújtani.

A szolgáltató ezek mellett egy kifejezetten idős embereknek szóló tarifát is bevezetett. A 2490 forintos Telenor Senior tarifához, ha családi csoporton belül igénylik, körön belüli korlátlan díjmentes beszélgetés jár, a tarifába épített havi 50 perc belföldi beszélgetés és 500 MB adatkeret mellé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump