szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legkisebb szitakötőfajának legkisebb ismert példányait, köztük egy mindössze 15 milliméteres felnőtt egyedet találtak Kína délnyugati részén, Szecsuan tartományban.

A csengtui Nyugat-Kínai Rovarmúzeum munkatársai a skarlát törpe (Nannophya pygmaea) tucatnyi példányát gyűjtötték be augusztusban a Lösan városhoz közeli hegyes-völgyes vidéken. Az ott talált, minap bemutatott szitakötők átlagos testhossza a felnőtt hímek esetében 16,5, a felnőtt nőstények esetében pedig 16 milliméter volt, miközben a skarlát törpék amúgy átlagosan 17-19 milliméter hosszúak.

A cikkünk nyitóképén látható, 15 milliméteres felnőtt egyed valószínűleg a világ legkisebb dokumentált szitakötője – közölte Csao Li, a múzeum kurátora. A korábban ismert példányok között nem akadt 17 milliméteresnél apróbb.

A szakember szerint a világrekorder szitakötőket egy magas hegyek övezte szurdokban találták, amely a faj legészakibb ismert élőhelye Kínában. Az itteni populáció a magas hegyek miatt elszigetelődhetett környezetétől és az idők folyamán saját testalkatot ölthetett.

A Nannophya pygmaea a legkisebb faja a főleg Délkelet-Ázsiában és Kína trópusi vidékein előforduló egyenlőtlen szárnyú szitakötőknek.

A világon mintegy 5000 szitakötőfaj létezik, Kínában csaknem ezerféle, több, mint a világ bármely más országában - mondta a csengtui múzeum kurátora.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump