szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hangos a techsajtó az Apple saját gyártású lapkakészletétől, amelynek teljesítménye olyan, hogy elbújhat mögötte az Intel szinte bármelyik processzora.

Miért nem az Intel rukkolt ki az M1 lapkakészlettel? – teszi fel a kérdést a ZDNet technológiai szakoldal, utalva arra, hogy elméletileg a processzorairól híres cégtől várnánk olyan chipet, amilyennel végül az Apple állt elő. Ráadásul az újdonság – az Apple Silicon projekt első tagja –, az M1 lapka mind teljesítmény, mind energiafogyasztás szempontjából maga mögé utasítja az Intel chipjeit. Úgy, hogy egy elsőgenerációs termékről van szó, és gyártója nem csupán chipseteket készít. Mégis, mi történhetett?

©

Azt az újságíró is elismeri, hogy bármilyen nagy vállalat is az Intel és a többi chipgyártó, nem akkorák, mint az Apple. A cupertinói cégnek rengeteg pénze van kutatás-fejlesztésre, különösen, ha egyetlen célra fókuszál: megszabadulni az Inteltől. Nem számított a pénz abban az értelemben sem, hogy a TSMC 5 nanométeres csíkszélességű chipet készítsen – lévén mostanság csak ilyen áramkörrel lehet labdába rúgni a csúcskategóriában. S ha már a chipet gyártó tajvani TSMC szóba került: bizonyítottan több tízmillió chipet gyárt évente, és az ilyen volumen, valamint a kereslet ingadozásaihoz való rugalmas alkalmazkodás igencsak megkönnyíti az Apple dolgát.

Az is sokat nyom a latban, hogy az Apple és az Intel teljesen másféle üzleti tevékenységet folytat. Az Intel elsősorban a PC-gyártók számára készít chipeket, amivel nem tud túl nagy árrést elérni, miután egy olyan iparágat elégít ki, amelyik nemcsak olcsó alkatrészeket követel, de nem is tud ezekért sokkal többet fizetni. Az Apple termékeit viszont mindig is magas haszonkulcs jellemezte. Az Intel tehát a kisebb fejlesztésekre összpontosít (és ugyanez jellemzi az AMD-t és a Qualcommot, mármint ami a PC-s, illetve az androidos ügyfeleiket illeti).

Az elmúlt években sokat lehetett hallani az Apple és az Intel belső csatározásairól, egy lehetséges váltásról, és minél nagyobb lett az Apple, és minél bonyolultabb az ellátási lánc, annál inkább értelmet nyert a váltás. És most ez megtörtént, innentől nincs megállás: az Intel Macen töltött napjai meg vannak számlálva. A cikkíró ezután arról értekezik, hogy mindez mit jelent a szélesebb PC-ipar számára. Nincs kétsége afelől, hogy az OEM gyártók imádnák az Apple-chipeket, amelyek megadnák nekik azt az erőt, amelyet most az M1-ek adnak a Maceknek, kérdés viszont, hogy ezt megengedhetik-e maguknak anyagilag. A piaci helyzetet figyelembe véve egyelőre úgy tűnik, hogy nem nagyon.

Végül pedig azt a kérdést is megválaszolja, hogy mit is tett az Intel ezekben az években. Nos, chipeket gyárt egy árérzékeny ipar számára, ahol elegendőek az apróbb fejlesztések is. Összességében tehát nem arról van szó, hogy az Intel ne tudott volna olyan chipet gyártani, mint az M1, csak ezt valószínűleg nem fizették volna meg neki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum