szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A moduláris PC-k ötlete ugyan nem a Razertől származik, de most a gamer perifériákat gyártó cég is készített egyet. Megadták a módját.

A számítógépek bővítésének egyik gyakori problémája, hogy nem minden komponens illeszkedik a korábban megvásárolt házba – például azért, mert nincs hozzá elég hely. Egy videokártya esetében pedig az sem mindegy, milyen tápegység szolgáltatja az energiát. Hiszen előfordulhat, hogy a meglévő modult is cserélni kell, ha egy erősebb, jobb teljesítményű hardver kerülne az összeállításba.

E problémát számtalan gyártó igyekezett megoldani az évek során, többek közt a moduláris PC nevű ötlettel. Ez alatt olyan eszközöket kell érteni, melyek hozzávalói könnyen és gyorsan kicserélhetők – akár a korábbinál lényegesen jobb felépítést elérve. Most a videojátékosoknak kitalált holmik (egerek és billentyűzetek) egyik királya, a Razer is úgy érezte: itt az idő, hogy előálljon ilyen megoldásával.

©

A fenevadnak a Tomahawk nevet adták, és egy lényegében minden igényt kielégítő, gyorsan fejleszthető számítógépet kell érteni alatta. A szerkezetben kis fiókok tárolják a benne elhelyezhető komponenseket, hogy a PC-építéshez csak korlátozottan értők is ki tudják cserélni azokat, ha már eljárt felettük az idő.

©

A Tomahawk természetesen nem egy szövegszerkesztésre kitalált eszköz, így aztán a benne lévő dolgok sem épp hétköznapi teljesítményűek: a tápegység 750W energiát biztosít, az SSD NVMe és 512 GB-os, de a videókat, illetve játékprogramokat a gép 2 TB-os merevlemezén is elhelyezhetik a felhasználók. Processzorból kizárólag egyetlen fajta, az Intel Core i9-9980HK érhető el hozzá, 16 GB DDR4 memóriával, illetve Bluetooth 5.0 támogatással.

©

Érdekesség, hogy a masinában alapjáraton nincs videokártya, de extra pénzért cserébe ez is megoldható – az eszközt az Nvidia újabb RTX-ével, a 3080-as GPU-val is szállítja a gyártó, de első körben csak az Egyesült Államokban. A kompakt masina nem olcsó, az alapmodell (videokártya nélküli változat) 2400 dollárba, durván 708 ezer forintba, az nvidiás vezérlővel viszont 3200 dollárba, 944 ezer forintba kerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Wifi otthonra: 65 készüléket is képes kezelni a Linksys új routere

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre