szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A konzolosok és PC-sek közti vitát mélyítheti el annak a felmérésnek az eredménye, amely szerint az utóbbi tábor intelligensebb a másiknál. A felmérés nem reprezentatív, már csak ezért is érdemes a helyén kezelni: érdekességként.

Az online kaszinójátékokkal foglalkozó Royal Panda kutatók segítségével igyekezett feltérképezni, mennyi IQ-val rendelkeznek az egyes platformok játékosai. Ennek megállapításához hagyományos kvízkérdéseket kapott a vizsgálatba bevont 1001 játszani szerető önkéntes. A teszt során különféle készségeket nézték, mint például a számolás vagy a nyelvi sokszínűség.

Az eredmények alapján a konzolos tábor esetében a PlayStation 4-et használók tekinthetők az okosabbnak, ők átlagosan 110,7-es IQ-val büszkélkedhetnek. Az xboxos oldal 103,8-at tudhat magáénak, a Nintendo Switch tulajdonosai pedig 101,3-at. Mindent platformot nézve azonban a PC-s tábor tűnik a legintelligensebbnek: esetükben 112,3 pontnál állt meg a mutató.

A kutatás során a népszerűbb videojátékok alapján is rangsorolták a felhasználókra jellemző IQ-szintet. A listát itt a taktikázásról ismert Rainbow Six Siege, illetve az Among Us vezetik, 120,3 és 118,9 ponttal. A harmadik az építkezős – egyébként programozás tanulásához sem utolsóMinecraft, 116,3 ponttal.

Ezzel szemben az Angry Birdsszel kikapcsolódóknál 95,8-as IQ-szintet mértek, a Candy Crush Saganál 96,4-et, a Rocket League-nál 99,3-at. Az ismertebb játékok, mint a The Sims vagy a Fortnite felhasználóit egyaránt 103,6-as IQ jellemzi a Royal Panda szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti

Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti