szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan csak pakolgatják a fájlokat a Google szolgáltatásokba, majd rá sem néznek ezekre. Jövő nyáron ennek vége: szigorúbb tárolási szabályokat vezet be a keresőóriás. Megmutatjuk, hogyan tehetünk rendet az állományaink között, és hogyan gondoskodhatunk arról, hogy sokáig ingyen használhassuk ezeket a szolgáltatásokat.

A Google számításai szerint naponta több mint 4,3 millió GB-nyi adatot adnak hozzá a felhasználók a vállalat különböző szolgáltatásaihoz. A tárolószerverek üzemeltetése persze nincs ingyen, és bár a Google a hirdetéseiből igen jól keres, úgy döntött, véget vet annak, hogy mindenki korlátlanul pakolgassa az állományokat a szervereire. 2021 júniusától az eddiginél szigorúbb tárolási szabályok jönnek. Ha valaki ezután is, és még sokáig szeretné ingyen használni a Google Fotók tárolási szolgáltatásait, annak érdemes egy kis rendet rakni az állományai között, amihez a keresőóriás meg is ad minden segítséget – ugyanis összességében 15 GB ingyenes tárhelyhez jutnak a felhasználók.

Mindenekelőtt érdemes áttekinteni, hogyan is állunk a tárhellyel, melyik szolgáltatásra mennyi foglalt hely jut – ehhez erre a linkre kell kattintanunk (majd bejelentkezni Google-fiókunkkal). Ha úgy látjuk, több tárhelyre lesz majd szükségünk, ezen az oldalon akár havi, akár éves előfizetést is vehetünk.

©

Na de ne kapkodjuk el a dolgokat. Valószínűleg egy csomó felesleges fájlt is őriztetünk a Google-lel, szóval először érdemes ezek közül törölnünk. A Google segítséget is ad ehhez, méghozzá fiók tárhely kezelést (ezen a linken).

Megmutatja például, hogy mennyi tárhely szabadítható fel a Kukába helyezett, de véglegesen nem törölt e-mailekkel és fájlokkal, illetve a spamként megjelölt e-mailekkel. Érdemes utánanézni ennek, ugyanis akár több GB-ot is nyerhetünk. Azt is megnézhetjük, hogy mely fájlok foglalják el a legtöbb helyet, és dönthetünk például úgy, hogy ezeket egy saját külső tárolóeszközre tesszük. Még a Google Fotók által nem támogatott videókat is megmutatja az oldal, ezeket tényleg felesleges volna itt tárolni.

©

S ha még mindig nem elégedett a felszabadított hellyel, megnézheti (és máshova mentheti) az eszközökről és az alkalmazásadatokról készített biztonsági másolatokat. Ezeket itt találhatja meg.

Egyébként nem csak a fotótárhely vonatkozásában szigorít a Google: az inaktív fiókokkal kapcsolatban is korlátozásokat vezet be (igaz, ezt csak 2023-ban érezzük először). Erről itt olvashatnak bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány miatt kénytelen megválni Bud Spencer és Terence Hill arcképétől a Hedon

A járvány miatt kénytelen megválni Bud Spencer és Terence Hill arcképétől a Hedon

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Romániában sokan ügyeskedve oltatták be magukat

Romániában sokan ügyeskedve oltatták be magukat