szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leginkább a feketék és a spanyol ajkúak esetében jelentős a mérséklődés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány okozta halálesetek miatt 1,13 évvel csökkent a születéskor várható élettartam az USA-ban, amely így 77,48 év lesz, ami a legalacsonyabb 2003 óta – közölték a Princeton és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

A csökkenés még jelentősebb a kisebbségek körében:

a feketék esetében 2,1 évvel 72,78 évre, a spanyol ajkúaknál 3,05 évvel 78,77 évre esik vissza. A fehérek körében jóval kisebb – 0,68 év – lesz a csökkenés, esetükben a várható élettartam 77,84 év lesz.

A feketék és spanyol ajkú amerikaiak körében aránytalanul magas a koronavírus-fertőzöttek és a Covid–19 miatt elhunytak száma. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy munkahelyeik, kiterjedt családi kapcsolataik által jobban ki voltak téve a megfertőződés veszélyének, ráadásul rosszabb egészségügyi ellátásban részesülnek – magyarázta Theresa Andrasfay, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója.

A szakemberek szerint a Covid–19 látszólag megsemmisítette azokat a sikereket, amelyeket 2006 óta értek el a feketék és a fehérek várható élettartama közötti különbség csökkentésében az Egyesült Államokban.

A járvány előtti évtizedekben az évenkénti javulás az amerikaiak várható élettartamában ugyan kismértékű volt, de csökkenés szinte soha nem fordult elő. A kivételt a 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben megállapított 0,1 év éves csökkenés jelentette, amelyet a kutatók elsősorban a középkorú fehérek körében a kábítószer-túladagolásnak, az alkoholfogyasztás miatt fellépő májbetegségeknek és az öngyilkosságoknak tulajdonítottak.

Az utolsó nagy világjárvány, amely jelentősen csökkentette a várható élettartamot, 1919-ban a spanyolnátha volt, amikor rendkívüli mértékben, 7-12 évvel esett vissza a várható élettartam.

A Covid–19 betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 23 932 551-en fertőződtek meg, és 397 561-en haltak meg a kórban a Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában