szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai kutatás szerint jelentősen kevesebb hamis – azaz bizonyítékkal nem alátámasztott, gyakran a bizonyítékoknak kifejezetten ellentmondó – információ kering az elnökválasztásról, mióta Donald Trumpot és álhírterjesztő szövetségeseit eltüntették az internetről.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

73 százalékkal kevesebb az elnökválasztással kapcsolatos hamis információ a különböző közösségi felületeken, mióta a legnagyobb technológiai cégek kitiltották vagy felfüggesztették a leköszönő Donald Trump, illetve szimpatizánsainak fiókjait – állapította meg az amerikai Zignal Labs felmérése.

Az elemzőcég szerint Trump tiltásáig durván 2,4 millió választási csalásról szóló poszt keringett az ismertebb oldalakon, a republikánus vezető tiltása óta viszont “csak” 688 ezer ilyet látni. Trump az elnökválasztás közben, már a szavazatszámláláskor csalást kiáltott, ezzel kapcsolatos vádjait pedig a közösségi médiában is megosztotta. Elméleteit viszont soha nem támasztotta alá meg nem cáfolt bizonyítékokkal.

Az alaptalan vádaskodás, illetve szimpatizánsainak hergelése miatt a fontosabb platformok, a Twitter és a Facebook hosszú órákra elnémították az elnököt, utána azonban sokkal komolyabban szankcionálták: a Facebook legalább hivatali idejének végéig, január 20-ig nem engedi vissza Trumpot, a Twitter soha többé. Ez több republikánus, illetve európai politikus szerint túl durva lépés volt a platformok részéről.

Trump fiókjainak befagyasztása mellett a Twitter például 70 ezer olyan profilt is törölt, melyeket bizonyíthatóan álhírek terjesztésére használtak: a fiókok a QAnon nevű csoport elméleteit adták tovább. A washingtoni Capitolium ellen zajló ostromhoz is csatlakoztak olyanok, akik a QAnon híveiként ismertek. A republikánus vezető tiltásával azoknak a hashtageknek is nagyot csökkent a számuk, amelyeket Trump hívei írtak még a capitoliumi események előtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje