szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A konfigurációt még idén leszállíthatja a tender nyertese, a próbaüzem viszont csak 2022 elején indulhat.

“A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányítása alatt 2022-ig Debrecenben létrejövő HPC kapacitása eléri az öt petaflops értéket, ami azt jelenti, hogy másodpercenként ötmilliárdszor millió műveletet képes végrehajtani” – mondta Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Solymár szerint a szakértők már meghatározták a HPC (High-Performance Computer) hardverstruktúráját, elemeit és az azokat működtető szoftver legfontosabb paramétereit. “A specifikáció alapján hamarosan uniós nyílt közbeszerzési eljárást hirdetünk, így a tender nyertese 2021 végéig leszállíthatja a konfigurációt” – tette hozzá az államtitkár. A rendszer próbaüzeme 2022 elején indulhat.

A cikk szerint már ma is vannak olyan kutatóműhelyi feladatok, amelyekhez még az új szuperszámítógép kapacitása sem lesz elegendő. Ezért Magyarország alapító tagként csatlakozott az uniós EuroHPC Közös Vállalkozáshoz, amely három szuperszámítógép építését tűzte ki céljául. A vállalkozás központja az olasz Cinecában található, ahol egy a 250 petaflops teljesítményű HPC-t fejlesztenek.

[Újra Japáné a világ leggyorsabb szuperszámítógépe]

Solymár szerint Magyarországon kevés a HPC-tudással rendelkező szakember, ezért a KIFÜ-n belül létrehozták a HPC-kompetenciaközpontot, amely a szuperszámítógépek használatának népszerűsítésével, a felhasználói ismeretek terjesztésével és a képzési programok kidolgozásával foglalkozik.

Az államtitkár kitért a hálózatfejlesztői munkákra is. Mint mondta, az internetes hálózatok jól bírták és bírják a koronavírus-járvány következtében előállt terhelést. Emellett mintegy négyszázezer háztartás jutott legalább 30 Mbps sebességű internethez 2020-ban. “Az állami támogatású projektek fejlesztései közel ezeregyszáz településen valósultak meg, amely révén már több mint 265 ezer háztartásban van nagy sávszélességű vezetékes internet” – tette hozzá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook