szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Frankó Endre, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó pilótája 97 éves korában hunyt el.

Ahogy korábban megírtuk, díszelgő repüléssel búcsúztak ma délben a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülői a 97 esztendős korában elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó pilótájától.

A kötelék többször is elrepült a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon, a megemlékezésről videót is készítettünk:

A december 30-án elhunyt Frankó Endre 1923-ban született Egerben, érettségi után Szombathelyen, a Horthy Repülő Akadémián kezdte meg tanulmányait, majd 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá.

A hvg360-on meg is nézheti azt a dokumentumfilmet, amelyet Hernáth Csaba forgatott Frankó Endréről és pilótatársáról, a 2018-ban elhunyt Szentiványi Jánosról.

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

A Veteránfilm harmadik, záróepizódjában Endre és János bácsi egy repülőtéren értesül egy régi barát elvesztéséről. Végül egymástól is kénytelenek búcsút venni.

Frankó Endrét 1944. november 30-án helyezték át a Pumákhoz, Heppes Aladár alezredes parancsnoksága alá. Itt már a légierő akkori legmodernebb típusával, a Messerschmitt Bf 109G-vel, a legendás „Messzerrel” repülhetett. Frankó Endre összesen nyolc bevetést hajtott végre a Dunántúl, majd a Nyugat felé visszavonuló ezreddel Ausztria felett. Ezeket túlélve 1945. május 5-én, a német-osztrák határ melletti Pockingban esett amerikai hadifogságba.

Később gépészmérnöki diplomát szerzett, nevéhez fűződik a budapesti, János-hegyen ma is működő Libegő: nem csak az ötlet volt az övé, de a felvonó fő- és gépésztervezője is volt.

Frankó Endréről Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett a Facebook-oldalán.

“Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse.” Búcsú Vitéz Frankó Endre főhadnagytól, a hős puma immár az égi kötelékben. Nyugodjon békében!

Posted by Orbán Viktor on Saturday, 23 January 2021

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években