szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkíséreltük letölteni az innovációs minisztérium által összerakott digitális jólét szoftvercsomagot, amelyhez január 25-től, mától férhetnek hozzá a magyarok. Első tapasztalataink szerint az oldal gyakran igen lassan működik. Amikor sikerül elérni, és az ember meglátja a programok listáját, akkor jön rá: ezért talán kár volt próbálkozni.

Hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap.

A programokat egy 2,3 GB-os ISO telepítőfájl formájában a szoftveralapcsomag.hu oldalról lehet letölteni. Már amikor: hétfő délelőtti próbáink során a weboldal igen lassúnak bizonyult.

A digitális jólét szoftver alapcsomag a szaktárca szerint “könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat”. A tájékoztatás szerint az alapcsomagban böngésző, levelező és multimédia programok vannak, amelyek lehetővé teszik a “számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését” is.

©

Kíváncsiak voltunk, pontosan mi található a csomagban, így addig próbálkoztunk, míg a vonatkozó oldal be nem töltött. Egy idő után sikerrel jártunk, ám meglepve tapasztaltuk, hogy az ingyen elérhető programok alatt tulajdonképpen az eddig is mindenki által letölthető, legnépszerűbb ingyenes szoftvereket érti a tárca:

  • levelezőprogram (Thunderbird)
  • webböngésző (Chrome és Firefox)
  • zenelejátszó és médialejátszó
  • dokumentumszerkesztő (LibreOffice Writer)
  • táblázatkezelő (LibreOffice Calc)
  • előadás-készítő (LibreOffice Impress)
  • naptárt kezelő alkalmazás
  • jegyzetek készítését biztosító alkalmazás

A felsorolt alkalmazások mindegyike elérhető fejlesztőik oldalain, gyorsabban, kényelmesebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A védett személyeknek épül alagút a Puskás Aréna alá

A védett személyeknek épül alagút a Puskás Aréna alá

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány