szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Telegramon, egy csevegőbot segítségével árulják a hackerek a hozzáférést ahhoz az adatbázishoz, amit még két évvel ezelőtt állíthattak össze a Facebook-felhasználók ellopott személyes adataiból.

A jelek szerint nemcsak a TikTok rendszeréből lehet kipiszkálni a felhasználók telefonszámait, hanem a Facebookról is. Utóbbit már meg is tették a hackerek, amit egy 500 millió felhasználó személyes adatait tartalmazó adatbázisban árulnak az interneten.

A Motherboard beszámolója szerint az adatokat több mint két évvel ezelőtt szerezték meg a Facebooktól, amit most a Telegramon, egy csevegőbot segítségével próbálnak értékesíteni. Egész pontosan az adatbázishoz való hozzáférés az, amit szeretnének pénzzé tenni:

egyetlen keresés 20 dollárba, vagyis nagyjából 5800 forintba kerül,

de akár 10 ezer keresést lehetővé tevő kreditet vásárolhat magának az, aki ebben akar kutakodni.

A Motherboard újságírói kipróbálták, valódi adatokat árulnak-e a hackerek, és arra jutottak, hogy igen. Sikerült például egy olyan felhasználó telefonszámát is beazonosítani, aki egyébként elrejtette ezen információ megjelenítését a Facebookon – vagyis rajta kívül más nem láthatta azt.

A Facebook megerősítette az adatlopás tényét, és közölték, hogy egy 2019 augusztusában befoltozott biztonsági résen keresztül szivattyúzhatták ki az információkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó