szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy nemzetközi kutatócsoport talált rá a Cretophengodidae nevű rovarra, ami a fényét arra használhatta, hogy elriassza a ragadozókat.

A szentjánosbogár százmillió éves ősét fedezték fel egy Mianmarban talált borostyánban kínai, cseh és brit régészek. A Kínai Tudományos Akadémia Nankingi Geológiai és Paleontológiai Intézetének szerdai közlése szerint a Cretophengodidae nevet kapó rovar nagyjából 99 millió éves, tehát a dinoszauruszok aranykorában élhetett.

©

A kutatók több mint 20 ezer borostyánfosszília-darabot vizsgáltak át és egy jó állapotban megőrződött hímre bukkantak. A rovar mintegy 7 milliméter hosszúságú, a mai szentjánosbogarakhoz képest nagyobb szemekkel és puhább testtel rendelkezik.

©

A paleontológusok úgy vélik, a fény előállításának képessége eredetileg a rovar puha és sérülékeny lárváiban a ragadozók elűzésének céljából, védekező mechanizmusként alakulhatott ki, míg ma a fény a párzásra csábítás eszköze.

A szakértők felfedezésükről a Proceedings of the Royal Society B című tudományos lapban számoltak be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs