szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA szerint nemcsak a testnek, a léleknek is jót tesz a változatos és megfelelő táplálkozás. Hogy ez megoldható legyen egy Mars-misszió során is, a NASA a kanadai űrügynökséggel közösen pályázatot írt ki.

Ahhoz, hogy valóban ember utazhasson a Marsra, számos technológiai kihívásra kell még megoldást találni. Ezek közül is az egyik legkritikusabb kérdés, hogy mit esznek majd a jövőbeni asztronauták az úton, illetve a vörös bolygó felszínén.

A Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) viszonylag egyszerű a helyzet: a Föld körül keringő tudósok időnként megkapják a szükséges utánpótlást, így többek között az élelmiszerek is ekkor érkeznek meg az ISS-re. Csakhogy egy Mars-misszió esetében nem alternatíva az utánpótlás biztosítása, ezért olyan élelmiszerellátó rendszert kell létrehozni, ami lehetővé teszi a megfelelő és főként változatos táplálkozást. Ennek megalkotására most egy versenyt hirdetett a NASA, valamint a kanadai űrügynökség.

A két szervezet 5 millió dollárt, vagyis nagyjából 1,5 milliárd forintot ajánlott fel azoknak, akik egy olyan rendszert alkotnak meg, ami képes az űrben rendelkezésre álló minimális erőforrás felhasználásával a lehető legnagyobb mennyiségű, tápláló élelmiszert biztosítani az asztronauták számára.

Grace Douglas, a NASA egyik vezető tudósa szerint a megfelelő rendszer kidolgozására nemcsak a fizikai szükségletek miatt van szükség, az ugyanis nagyban hozzájárul az asztronauták pszichológiai jóllétéhez is.

A Deep Space Food Challenge nevű versenyre a kanadai és az amerikai ügynökség is külön-külön forrást biztosít a saját országuk mérnökei számára, azonban van egy olyan felhívásuk is, amire a világ bármely részéről jelentkezhetnek azok, akik szeretnék megmérettetni magukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!