A Facebook odalépett Mianmarban - lekapcsolták a hadsereg híroldalát

A Facebook odalépett Mianmarban - lekapcsolták a hadsereg híroldalát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A techcég azután döntött a hadsereg legfőbb kommunikációs csatornájának törlése mellett, hogy a katonai puccs elleni tüntetések során meghalt két ember.

A Facebook azzal indokolta a Tatmadaw True News Information nevű oldal eltávolítását, hogy az megsértette az uszításra és erőszakra buzdítással kapcsolatos tiltó előírásait – írja a BBC. A döntésre az utóbbi idők legjelentősebb tüntetései után került sor vasárnap, amikor a hadsereg éles lőszerrel kezdte oszlatni a tömeget, és a lövöldözésben két ember meghalt.

Mndennek ellenére vasárnap is több tízezren vonultak az utcákra, hogy a hadsereg hatalomátvétele ellen tüntessenek. A tömegek azért demonstrálnak, mert nem hiszik el, hogy a katonaság az ígéretének megfelelően valóban választásokat ír ki a közeljövőben, emellett követelik az ország korábban demokratikusan megválasztott vezetőjének, Aung Szan Szú Kji a szabadon bocsátását.  A hadsereg álláspontja szerint a tavalyi választásokon tömeges választási csalásokkal nyert Szú Kji pártja.

A hadsereg híroldalán korábban rendszeresen figyelmeztették az utcán tüntetőket és a korábbi választások elcsalásáról szóló híreket posztoltak. A hadsereg vezetőjét, Min Aung Hlaingot már korábban törölte a közösségi oldal a rohingyák emberi jogainak semmibevétele miatt. 

Mianmar 54 milliós lakosságából 22 millióan használják a Facebookot.

Hozzászólások