szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hattyú csillagképben található Cygnus X-1-ről eddig úgy gondolták a tudósok, 15 naptömegű. Most úgy tűnik, ennél azért nehezebb.

Az az állítás talán senkit sem lep meg, hogy egy  fekete lyuk speciális tulajdonsága, hogy nagy. Ilyen például a Hattyú csillagképben található Cygnus X-1, amely az egyik legismertebb ilyen képződmény, és amelyet az elsők között fedeztek fel.

A kutatók azóta is folyamatosan tanulmányozzák, és most egy újabb érdekességgel álltak elő: sokkal nagyobb lehet, mint ahogy azt eddig gondolták. A The New York Times beszámolója szerint az eddigi mérések szerint a Cygnus X-1-et 15 naptömegű fekete lyukként tartották számon, a legfrissebb mérések alapján azonban úgy vélik, 21 naptömegű lehet.

Bár ez elsőre nem tűnhet soknak – főleg úgy, hogy léteznek több milliárd naptömegű fekete lyukak is –, ahhoz viszont elegendő, hogy a kutatók újragondolják a képződményekkel kapcsolatos modelljeiket. Már csak azért is, mert a megfigyeléseik során a Cygnus X-1 viszonyítási alap volt, a mostani különbséggel azonban a többi meghatározása is borulhat. Emellett azt a kérdést is felveti, hogy pontosan miként keletkezhetett a Cygnus X-1.

A tudósok szerint a fekete lyuk új tömege nem befolyásolja a világegyetemről eddig alkotott elképzelésünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korrupciós ügyeket vizsgáló rendőrökhöz került a tatai Cifra-malom eladásának ügye

Korrupciós ügyeket vizsgáló rendőrökhöz került a tatai Cifra-malom eladásának ügye

Nagy ötlet: szirénázó drónnal törnék az utat a mentőautóknak

Nagy ötlet: szirénázó drónnal törnék az utat a mentőautóknak

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók