szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA korábbi Mars-járói a Wind River rendszerrel működtek, de a nemrég landolt Perseverance már nem csak ezt használja.

Azzal, hogy a Perseverance (magyarul: állhatatosság, kitartás) nemrég sikeres landolást hajtott végre a Marson, most először a Linux operációs rendszer is eljutott a vörös bolygóra. Ez úgy vált lehetségessé, hogy a Mars-járón lévő eszközt, az Ingenuity nevű drónt éppen ez a szoftver működteti.

Minderről egy interjúban meséltek, amelyet a NASA egyik mérnöke, Tim Canham adott az IEEE Spectrumnak. A különös részlet a PCMag figyelmét is felkeltette, amely ezután e-mailben érdeklődött Canhamnél. Az informatikai magazin arra volt kíváncsi: valóban ez lenne-e az első alkalom, amikor a NASA a Linuxot is magával vitte a vörös bolygóra. Canham erre úgy felelt:

Nincs tudomása róla, hogy a szakemberek korábbi Mars-küldetések alkalmával is a nyílt forráskódú szoftvert használták volna.

A NASA természetesen nem először hajtott végre egy sikeres marsi küldetést. És ahogy most, úgy az előző expedíciók alkalmával is különféle szoftveres megoldások segítették őket. Ezek többnyire a Wind River rendszerei voltak, de a NASA ezúttal úgy döntött: a drónszerű eszközét, a Perseverance-n utazó Ingenuityt a Linux fogja működtetni. (A Mars-járót ezzel szemben a Wind River VxWorks felülete vezérli.)

A választás azért esett erre a szoftverre, mert a helikoptert a fejlett okostelefonokhoz kitalált Qualcomm Snapdragon 801 hajtja. A processzor azonban nem volt kompatibilis a VxWorksszel, így a NASA-nak új rendszer után kellett néznie. Ekkor jött a képbe a Linux, amely Canham szerint egyértelműen remek döntésnek bizonyult.

A kis helikopter egyelőre nem emelkedett a levegőbe, de hamarosan erre is sor kerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént