szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány napon belül ismét a magasba szállhat a Starship űrhajó újabb prototípusa, az ehhez szükséges legfontosabb tesztet ugyanis sikerült abszolválnia a SpaceX-nek.

Az elmúlt hónapokban több olyan tesztet is végzett a SpaceX a Starship (Csillaghajó) űrhajóval, ami nem sikerült túl jól. Az űreszköz egy-egy prototípusa szállt fel decemberben és február elején, ám mind a kettő felrobbant a landolásnál. Most egy újabb teszt következett, ezúttal viszont egy kevésbé veszélyes.

A Space.com beszámolója szerint az SN10 nevű prototípusnál ezúttal arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy sikerül-e rendben begyújtani a hajtóműveket. A tesztet néhány nappal azután hajtották végre, hogy a három Raptor hajtómű közül egyet kicseréltek rajta.

Az esemény sikeres volt, a hajtóművek néhány másodperc elejéig felpörögtek, majd le is állították őket.

Február 23-án egyébként már volt egy ilyen tesztje az SN10-nek, ám akkor valószínűleg problémát észlelhettek a szakemberek, mert a Raptor hajtóművet ezután cserélték ki.

A mostani eredmény azt is jelenti, hogy néhány napon belül újra megpróbálnak majd felszállni az űrjárművel. A tervek szerint 10 kilométeres magasságig emelkednének vele, majd szállnának le a szerkezettel. Ez utóbbi manőver az igazán kritikus, amit eddig egyszer sem sikerült végrehajtani.

A jövőben egyébként ez a rakétatípus lenne az, amivel embereket és 100 tonna rakományt szállítanának a Holdra és a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását

A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Kásler: Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?