szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőben a Microsot csodaszemüvege, a HoloLens segítségével is játszhatnánk majd a Pokémon Góval, amiben a lényeket akár kézből is etethetnénk.

Két éve már annak, hogy a Microsoft bemutatta a csodaszemüvegének második generációs változatát, a HoloLens 2-t. Az eszközről azóta nem sokat lehetett hallani, csupán annyit, hogy az amerikai katonák is használják. A redmondi cég viszont kedden megmutatta, miként is képzeli el a jövőt a kiterjesztett valóságban. Pontosabban: a kevert valóságban.

Ahogy a nevéből is kitalálható, a kevert valóság (mixed reality) úgy ötvözi a virtuális és a kiterjeszetett valóságot (VR, AR), hogy annak a határát elmossa, így sokkal valóságosabbnak tűnik a közeg, mintha a VR-t használnánk, miközben sokkal mélyebb interakcióba léphetünk az AR által megjelenített elemekkel. A Microsoft erre építve mutatta be a Mesh nevű platformját, aminek a működését az alábbi videó mutatja be igazán érzékletesen.

A Microsoft azonban nemcsak a munkában szeretné kiaknázni a kevert valóságban rejlő lehetőségeket, hanem a szórakozásban is. A vállalat a Niantic nevű játékfejlesztő céggel összefogva mutatta meg, milyen lenne a Pokémon Go világa a HoloLens 2-t használva.

Hangsúlyozva, hogy egyelőre csupán egy technikai demonstrációt láthatunk – vagyis a végeredmény ennél sokkal kifinomultabb lesz –, megnézhetjük, miként tud a felhasználó kapcsolatba lépni a saját Pokémonjáva, hogyan tudja őt megetetni, illetve a lény miként kíséri el a gazdáját, ha az útnak indul. A kevert valóság segítségével ráadásul mások Pokémonját is láthatjuk, ami arra is lehetőséget ad, hogy egymásnak eresszék őket.

Hogy mikorra lehet a mostani koncepcióból végtermék, azt egyelőre nehéz megmondani. John Hanke, a Niantic vezetője szerint egyelőre csak a felszínt kapargatják, és abban már most biztos, hogy a következő évek komoly fejlődést hozhatnak ezen a kevert valóság terén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

A Hold talajából állít elő oxigént egy izraeli cég

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo