szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A deepfake-technológia kiforrottságát jól mutatja, hogy hozzáértő kezekben szinte bárki arcára ráapplikálható egy másik személy fizimiskája. Alább a legújabb példa.

Nagy meghökkenést okozott a TikTok közösségében egy Chris Hume nevű férfi, miután videókat töltött fel a szolgáltatásra. A felvételek azért ütöttek nagyot, mert azokon Tom Cruise arca volt látható. Pontosabban: egy olyan személy, aki az amerikai színész kiköpött mása.

A videók természetesen hamisak voltak, legalábbis abban az értelemben, hogy azokat nem az igazi Tom Cruise készítette: mindegyiket maga Hume szerkesztette meg, és ő is volt a modell, akire a világsztár arcát rátették. A munkát ugyancsak Hume végezte el, a napjainkban egyre ismertebb deepfake-technológia segítségével. Ez lehetőséget ad rá, hogy egy személy arca, vonásai rákerülhessenek egy másikra, azt a látszatot keltve ezzel, mintha a lemodellezett egyén beszélne:

Hume a TikTokra feltöltött videókban nem állított semmi olyat, ami Cruise-nak kellemetlen lehetne. (A színész ettől persze még zokon veheti, hogy az ő arcát használva beszél valaki például az influenszerkedésről.) A videós elsősorban tanító jelleggel készítette azokat, hogy az emberek lássák, hol tart ma a technika, mikre képesek a filmesek. Hume e tekintetben maga is szakértő, ugyanis hosszú évek óta foglalkozik filmtrükkökkel, illetve a deepfake-videókkal is.

A feltöltő, miután jól megtréfálta a TikTok közönségét, természetesen felfedte magát. A The Verge kérdésére pedig azt is elmondta: a hírességeknek szerinte nincs miért aggódniuk, ilyen videókat ugyanis nem egy-két kattintás összerakni. Ő maga a feltöltött klipek mindegyikét hetekig csiszolgatta, mire megfelelő állapotba kerültek, még úgyis, hogy a legtöbb alig egy perces volt. Azt, hogy mennyire nehéz munkáról van szó, pedig egy külön videóban foglalta össze. Íme:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla