szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A televíziók és okostelefonok kijelzőin használt technológiát kölcsönözték a kutatók egyfajta intelligens, fénykibocsátó tetoválás fejlesztéséhez.

A Kaliforniai Egyetem és az IIT (Italian Institute of Technology) kutatói olyan eltávolítható tetováláson dolgoznak, amelyhez fénykibocsátó diódákat (OLED-eket) használnának (hasonlókat ahhoz, mint amelyek például az okostelefonokban is vannak). Ez a technológia megnyithatja az utat egy új típusú intelligens tetoválás előtt, amelynek számos felhasználási lehetősége lehet.

A kutatók szerint az új intelligens tetoválás kombinálható lenne egyéb szenzorokkal is, így jelezhetné, ha egy sportoló dehidratálttá válna, vagy amikor a viselőjének abba kellene hagyni a napozást, nehogy leégjen. A tetoválásoknak lehetnének kifejezetten egészségügyi alkalmazásai is, például fénnyel jelezhetnék, ha a beteg állapota megváltozik, sőt a szakemberek úgy gondolják, hogy ha a tetoválást másfelé fordítanák, és fényérzékeny terápiákkal kombinálnák, akár még a rákos sejtek megcélzásához is használni lehetne.

©

De lennének egyéb területek is ahol bevethetnék az új technológiát, például az élelmiszeriparban különféle termékek szavatossági idejének lejártával figyelmeztetne a fénykibocsátás. Sőt kifejezetten divatcélra is lehetne világító tetkókat készíteni.

A kutatók által létrehozott kísérleti OLED mindössze 2,3 mikrométer vastag (egyetlen vörösvérsajt hosszának körülbelül a harmada), az elektródák között elektrolumineszcens polimer, az elektródák és a kereskedelmi tetováló papír között pedig egy szigetelő réteg található. A következő lépésben integrálni szeretnék az eszközt egy akkumulátorral vagy egy szuperkondenzátorral, illetve meg kell még oldani az OLED-ek lehető legnagyobb mértékű beágyazását, hogy megakadályozzák a levegővel való érintkezés révén történő gyors lebomlást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!