szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába írunk 2021-et, a digitális szakadékok a legtöbb helyen egy cseppet sem lettek kisebbek – véli Tim Berners-Lee, a world wide web (www) kitalálója. A szakember szerint az internetre való csatlakozásnak alapvető jognak kellene lennie.

Tim Berners-Lee, a világháló atyja szerint a digitális szakadék fogalma 2021-re sem szűnt meg létezni, és még mindig sok olyan ember van a világon, aki nem tud hozzáférni az internethez. Ez pedig óriási probléma, amely szerinte a fiatalokat érinti a legsúlyosabban:

azzal, hogy az ötlettel teli állampolgárok nem tudnak rácsatlakozni a hálóra, nem tudják bemutatni és megvalósítani elképzeléseiket, amelyek akár az egész emberiséget szolgálhatnák.

Berners-Lee szerint széles körben tapasztalható probléma, hogy komplett társadalmak maradnak ki az internet-használat lehetőségéből. A helyzetet szerinte a koronavírus-járvány is súlyosbítja, hiszen a világ legtöbb részén most online tanulnak a gyerekek. De ahol nincs lehetőség a hálóra való csatlakozásra, ott értelemszerűen tanóra sincs.

Megváltoztatná az internetet a világháló atyja, és erre van egy igen jó terve

Csalódottságát fejezte ki az általa feltalált internet állapotát illetően Tim Berners-Lee számítástechnikus, aki szerint túlságosan is nagyra nőttek az olyan technológiai vállalatok, mint például a Facebook vagy a Google.

“Az UNICEF adatai szerint a 25 éven aluliaknál csak a felső harmad rendelkezik otthoni internet-kapcsolattal, így mintegy 2,2 milliárd fiatal az online tanuláshoz nélkülözhetetlen hozzáférés nélkül marad” – fogalmaz az internet 32. születésnapja apropóján írt bejegyzésében a világháló atyja. A jelenség hátrányát az amerikai lakosság egy része is érzékeli: a Pew Research Center adatai szerint az USA vidéki területein az emberek kétharmada rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel. Ez a külvárosokban élőknél 79 százalékot tesz ki.

A HTML nyelv, a HTTP protokoll és más technológiák kifejlesztője a kormányoknak is üzent: úgy vélte, a politikai vezetőknek még több energiát kellene fordítaniuk arra, hogy az internet alapvető joggá váljon, a kapcsolódás lehetősége pedig a nehezebben elérhető helyeken is megvalósuljon. Erre Tim Berners-Lee szerint nem csak a digitális szakadékok felszámolása miatt van szükség: a szélessávú internet komoly gazdasági haszonnal kecsegtet, így végső soron nem kizárólag a felhasználó jár jól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!