szerző:
hvg.hu

Visszaadná a felhasználóknak Tim Berners-Lee, a world wide web atyja a szabadságot, hogy az adataikkal rendelkezzenek. A szakember szerint egyre több fejlesztő segíti a munkájukat ebben.

Amikor nagyjából 30 évvel ezelőtt Tim Berners-Lee megalkotta a world wide webet (vagyis lényegében a ma ismert és használt internet alapját), valszínűleg a legvadabb álmaiban sem gondolta, hová vezet majd mindez. A célja az emberi teremtés támogatása volt, mára azonban az álhírek és a propaganda színterévé vált, nem is beszélve arról, hogy a nagy tech cégek, mint a Facebook vagy a Google szinte korlátlan mennyiségű felhasználói adathoz fér hozzá.

A szakember ezért elindított egy projektet, amivel alapjaiban változtatná meg az internet működését. A Solid nevű projekt lényege, hogy a felhasználók maguk dönthetnének arról, milyen cégnek/szolgáltatásnak adnak hozzáférést az adataikhoz, amiket egy Solid Pod nevű eszközön tárolnának. Ezt fizikailag is a számítógéphez kellene kapcsolni, hogy egyáltalán használni lehessen.

[Feldarabolnák a technológiai óriáscégeket]

Berners-Lee ebből a célból indította el 2018 szeptemberében az Inrupt nevű startup-cégét John Bruce kiberbiztonsági szakemberrel közösen. A cég célja, hogy segítse a Solid fejlesztését, hogy az végül a koncepcióból egy bevezethető termékké váljon. Berners-Lee csapata már évek óta dolgozik a projekten, ehhez pedig a világ egyik legerősebb egyetemének, a Massachusettsi Műszai Egyetem informatikai laborját választották színhelyül.

Tim Berners-Lee
©

Bruce szerint minderre komoly szükség van, jelenleg ugyanis az innovációt és a kreativitást azok az erők fojtják meg, amelyek a profitra és a politikai érdekek kiszolgálására összpontosítanak – írja a Wired. A Solid Pod segítségével mindez változhatna, hiszen a cégek nem tárolnák a szervereiken a felhasználói adatokat, így azok végig a felhasználó birtokában maradhatnának. A felhasználási jogot pedig bármikor vissza lehetne vonni.

Jelenleg körülbelül 20 fejlesztő dolgotik a cégnek, emellett viszont több száz programozó dolgozik be nekik a nyílt forráskódú közösségen keresztül. Az Inrupt alapítói szerint azt nem lehet várni, hogy a nagy tech cégek átváltsanak a Solid megoldására, azt viszont igen, hogy adaptálódjanak hozzá.

Jelenleg mintegy 1200 új tagja van a Solid-közösségnek, és több mint 30 nyílt forráskódú fejlesztő készít alkalmazást a platformon, összesen pedig 60 ezer fejlesztői fiókjuk van. Jelenleg többféle alkalmazásban is gondolkodnak. Ahogy Bruce fogalmaz: nincs egyetlen app, ami leváltja majd az összes szolgáltatást, ehelyett a különböző igényekre különböző megoldásokat kínálnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen

Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Orbán is beszél a migrációs konferencián

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone