szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszaadná a felhasználóknak Tim Berners-Lee, a world wide web atyja a szabadságot, hogy az adataikkal rendelkezzenek. A szakember szerint egyre több fejlesztő segíti a munkájukat ebben.

Amikor nagyjából 30 évvel ezelőtt Tim Berners-Lee megalkotta a world wide webet (vagyis lényegében a ma ismert és használt internet alapját), valszínűleg a legvadabb álmaiban sem gondolta, hová vezet majd mindez. A célja az emberi teremtés támogatása volt, mára azonban az álhírek és a propaganda színterévé vált, nem is beszélve arról, hogy a nagy tech cégek, mint a Facebook vagy a Google szinte korlátlan mennyiségű felhasználói adathoz fér hozzá.

A szakember ezért elindított egy projektet, amivel alapjaiban változtatná meg az internet működését. A Solid nevű projekt lényege, hogy a felhasználók maguk dönthetnének arról, milyen cégnek/szolgáltatásnak adnak hozzáférést az adataikhoz, amiket egy Solid Pod nevű eszközön tárolnának. Ezt fizikailag is a számítógéphez kellene kapcsolni, hogy egyáltalán használni lehessen.

[Feldarabolnák a technológiai óriáscégeket]

Berners-Lee ebből a célból indította el 2018 szeptemberében az Inrupt nevű startup-cégét John Bruce kiberbiztonsági szakemberrel közösen. A cég célja, hogy segítse a Solid fejlesztését, hogy az végül a koncepcióból egy bevezethető termékké váljon. Berners-Lee csapata már évek óta dolgozik a projekten, ehhez pedig a világ egyik legerősebb egyetemének, a Massachusettsi Műszai Egyetem informatikai laborját választották színhelyül.

Tim Berners-Lee
©

Bruce szerint minderre komoly szükség van, jelenleg ugyanis az innovációt és a kreativitást azok az erők fojtják meg, amelyek a profitra és a politikai érdekek kiszolgálására összpontosítanak – írja a Wired. A Solid Pod segítségével mindez változhatna, hiszen a cégek nem tárolnák a szervereiken a felhasználói adatokat, így azok végig a felhasználó birtokában maradhatnának. A felhasználási jogot pedig bármikor vissza lehetne vonni.

Jelenleg körülbelül 20 fejlesztő dolgotik a cégnek, emellett viszont több száz programozó dolgozik be nekik a nyílt forráskódú közösségen keresztül. Az Inrupt alapítói szerint azt nem lehet várni, hogy a nagy tech cégek átváltsanak a Solid megoldására, azt viszont igen, hogy adaptálódjanak hozzá.

Jelenleg mintegy 1200 új tagja van a Solid-közösségnek, és több mint 30 nyílt forráskódú fejlesztő készít alkalmazást a platformon, összesen pedig 60 ezer fejlesztői fiókjuk van. Jelenleg többféle alkalmazásban is gondolkodnak. Ahogy Bruce fogalmaz: nincs egyetlen app, ami leváltja majd az összes szolgáltatást, ehelyett a különböző igényekre különböző megoldásokat kínálnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!