szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Greenpeace szerint az, hogy egy cég nem használ szilágr mikroműanyagot a termékében, még nem jenti azt, hogy műanyagmentes.

A kozmetikumok jelentős százaléka tartalmaz mikroműanyagot a Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint. Tizenegy ismert márka 664 terméke közül 502 esetében találtak mikroműanyagot.

A szervezet az egyes cégek honlapján az összetevők listáján szerelő 530 polimert vizsgálta. Megállapították, hogy a termékek 76 százaléka tartalmaz szintetikus anyagot. Egynegyedük mikroműanyag, a többi pedig folyékony, félig szilárd vagy oldható formában lévő műanyag. A következő lépésben pedig alaposabb elemzésnek vetettek alá 11 kiválasztott terméket.

Néhány kutató szerint világméretű katasztrófát okozhatnak a mikroműanyagok

A koronavírus-járvány idején ugyan máshol keletkezik élelmiszerhulladék, mint korábban, csökkenésről azonban nincs szó. Ráadásul a környezeti kár szempontjából a kidobott élelmiszer ugyanolyan rossz, mint a műanyag, és a hasznosítás kapacitásai is végesek. De mi a megoldás?

"Az eredmények szerint az érzékeny testrészekkel, például a szemmel vagy ajkakkal kapcsolatba kerülő termékek kifejezetten gyakran tartalmaznak műanyag összetevőket, így ezeket a használójuk belélegezheti vagy lenyelheti" – olvasható a jelentésben.

Legnagyobb koncentrációban a szemsminkek, az ajakfények és a rúzsok tartalmaznak szintetikus anyagokat. A testápolási és tisztítószereket gyártó német vállalatok szövetsége, az IKW ugyanakkor több hatósági vizsgálat alapján arra hivatkozik, hogy a mikroműanyagok egészségkárosító hatása nem bizonyított.

A rizikóértékeléssel foglalkozó országos intézet (BfR) szerint valószínűtlen, hogy a tusfürdőkben, bőrradírokban vagy fogkrémekben lévő mikroműanyagok bőrön keresztül történő felvétele vagy véletlen lenyelése egészségügyi kockázattal járna. Véleménye szerint mivel a részecskék egy mikrométernél jóval nagyobbak, nem hatolnak át a nyálkahártyán, a lenyelt részecskék pedig kiválasztódnak.

Először fedeztek fel mikroműanyagot emberi méhlepényben

A kutatói azt vették észre, hogy az általuk megvizsgált placenta nemcsak emberi sejtekből állt, hanem szervetlen anyagokból is

A Greenpeace az elmúlt években azon dolgozott, hogy a cégek önkéntes alapon mondjanak le a műanyagok alkalmazásáról a kozmetikumokban, hiszen alkalmazásukra nincs feltétlenül szükség a termékekben.

A lefolyón keresztül a mikroműanyagok a vizekbe és a táplálékláncba kerülnek.

"Hét évnyi párbeszéd után továbbra is rendszeresen műanyagot kenünk az arcunkra smink, púder vagy rúzs formájában" – mondta Viola Wohlgemuth, a Greenpeace fogyasztói és kémiai szakértője. A szervezet a műanyagok kozmetikumokban történő betiltását követeli a német kormánytól. Jelenleg csak a szilárd mikroműanyaok használata tilos.

A cégek, melyek a szilárd mikroműanyokat mellőzik termékeikből, a reklámokban már műanyagmentesnek tűntetik fel azokat. "Ez a fogyasztói megtévesztés határát súrolja" – véli Wohlgemuth.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!