szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordmértékben nőtt tavaly az éves átlaghőmérséklet Oroszországban: 3,22 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961–1990 közötti időszak átlaghőmérséklete és 1 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi, 2007-ben mért rekord – közölte az orosz hidrometeorológiai és környezetfigyelő szolgálat, a Roszgidromet.

"A tavalyi év szélsőségesen meleg volt mind hazánkban, mind az egész bolygón" – olvasható a szolgálat jelentésében, amely megállapítja, hogy Oroszországban a globális átlagnál jóval nagyobb a felmelegedés.

Az intézet szerint az orosz északi-sarkvidéki hajózási útvonal, az északi-tengeri útvonal teljesen jégmentes volt a nyár végére. A jég ötször-hétszer vékonyabb, mint volt az 1980-as években. A tengeri jégkiterjedés területe rekordalacsony, 26 ezer négyzetkilométer volt.

A Roszgidromet egy hét eleji előrejelzésében arról írt, hogy az idei tavaszon átlagon felüliek lesznek a hőmérsékletek, és a száraz időjárás Szibériában idén több erdőtüzet fog okozni.

Az elmúlt években rendszeresek voltak az erdőtüzek Szibériában, amelyeket a szakemberek részben a klímaváltozás számlájára írnak. Az északi sarkkör fölötti Verhojanszkban 38 Celsius-fok meleget mértek, ami a legmagasabb volt az időjárási feljegyzések 19. század végi kezdete óta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!