szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ott, ahol a repülőgép szoftverét programozták, a Miss megnevezést a gyerekekre használják. A hibát azóta már kijavították.

Egy komoly szoftverhiba miatt több mint egy tonna túlsúllyal szállt fel 2020 júliusában az a repülőgép, amelyik az Egyesült Királyságból Spanyolországba szállított utasokat. A problémát az okozta, hogy a program a felnőtt női utasoknál nem a szokásos (átlagos) 69 kilogrammal, hanem 38 kilogrammal, a gyerekek átlagos súlyával számolt.

A hibát az Egyesült Királyság légközlekedési balesetek kivizsgálásával foglalkozó részlege (Air Accidents Investigation Branch, AAIB) súlyos eseménynek minősítette, ugyanakkor hangsúlyozta: a járat biztonságos repülését nem befolyásolta. A repülőgép várható és tényleges tömege között 1244 kilogramm volt a differencia, az eltérés ellenére viszont a felszálláskor szükséges tolóerő alig volt kisebb a szükségesnél – írja a The Verge.

Mint kiderült, a hiba az informatikai rendszer frissítése miatt következett be. Abban az országban ugyanis, ahol a szoftvert programozták, a Miss megnevezést a gyerekeknél alkalmazzák, míg a felnőtt nőket az Ms jelöli. A hiba 2020. július 21-én két másik járatot is érintett, utána viszont már kijavították.

A repülőgép az angol–német céghez, a Tuihoz tartozott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!