szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átlagosan három nappal hamarabb épülnek fel a Covid–19 okozta betegségből azok a páciensek, akik inhalálva budezonidot kapnak – legalábbis erről árulkodik egy brit kutatás.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Segítheti a koronavírus-betegek otthoni felépülését, tüneteinek csökkentését egy olcsóbb készítmény – közölték az Oxford Egyetem kutatói.

A hírről beszámoló BBC szerint a szóban forgó gyógyszer az asztmások körében jól ismert budezonid, amely egy glükokortikoid szteroid; a készítményt nem fertőzéses rhinitis (szénanatha, allergiák), orrpolip, illetve gyulladásos bélbetegség kezelésére is használják.

A tudományos dokumentációkban eddig elérhető eredmények szerint az asztmás betegek nem igazán kerülnek kórházba, ha koronavírus-fertőzés alakul ki náluk. Ennek kutatók szerint éppen az inhalátorok, illetve az abban megtalálható budezonid az oka, amely közvetlenül a tüdőre hatva gátolja a gyulladásos folyamatot.

Az Oxford Egyetem kutatói ebből kiindulva kezdtek vizsgálódni. A The Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent (előzetes) tanulmányuk szerint az elmélet helyesnek látszik. Kutatásaikba összesen 1700 olyan, 50 év feletti embert vontak be, akiknél feltételezhető a súlyos Covid–19 kialakulása. A vizsgálati adatok azt mutatták, hogy az a csoport, amely az első tünetek megjelenése után naponta kétszer kapott a budezonidból,

három nappal hamarabb gyógyult fel a betegségből, mint azok az alanyok, akiknél az eddig ismert kezeléseket és a paracetamol tartalmú gyógyszereket alkalmazták.

A kutatók szerint az asztmagyógyszer a kórházba kerülés esélyét is képes csökkenteni. A tudósok április végén tervezik közzétenni a vizsgálatra vonatkozó (teljes) dokumentációt, így a pontos eredményeket is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!