szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PC-gyártók azon kis számú kivételek közé tartoznak, akik sokat tudnak kamatoztatni a koronavírus-járványt kísérő megnövekedett digitalizációs igényekből. Az idei év első negyedének adatai is megerősítik a korábbi pozitív trendeket.

Már a tavalyi év végén is egyértelműen látszott, hogy a home office és a távtanulás megnövelte a keresletet a számítógépek iránt (elsősorban azok nagyobb kijelzője miatt), és az iparág olyan számokat könyvelhetett el, amilyenekre nem volt példa a megelőző 12 évben. Az iparág szárnyalása idén is folytatódik: az IDC jelentése szerint a hagyományos PC-k globális szállítása, beleértve az asztali számítógépeket, noteszgépeket és munkaállomásokat, 2021 első negyedévében 55,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Összesen 84 millió PC-t adtak el világszerte az első negyedévben, és bár ez nyolc százalékkal kevesebb 2020 negyedik negyedévéhez képest, még mindig ez volt a legkisebb csökkenés az ünnepi szezon után 2012 óta – akkor 7,5 százalékkal csökkent az értékesítés.

©

Nem változott viszont az előző negyedévhez képest, hogy a piacot továbbra is az alkatrészhiány határozza meg, illetve vannak logisztikai problémák is, és ezek egyaránt az átlagos eladási árak növekedéséhez vezettek. Persze más tényezők is voltak, így például a játékok iránti megnövekedett igény, a nagyobb teljesítményű noteszgépek használata a vállalkozásokban, valamint az érintőképernyők iránti megnövekedett kereslet az oktatási szektorban.

A nagy kérdés persze az, hogy meddig tarthat ez a szárnyalás, mindenesetre az IDC szakemberei úgy gondolják, hogy jó eséllyel ez lesz a helyzet, legalább 2-3 évig.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!