szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekonstruálták az óceánok elmúlt 700 ezer évben történt hőmérsékleti változásait a Berni Egyetem klímakutatói. Eszerint az utolsó hét jégkorszakban a hőmérséklet három Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti, referenciaként használt érték fölé.

A 450 ezer évvel ezelőtti melegebb időszakban az óceánok középhőmérséklete 1,6 Celsius-fokkal volt a mostani meleg időszak, a holocén középhőmérséklete alatt – közölték a tudósok a Climate of the Past című tudományos magazinban. A mérések plusz-mínusz 0,4 Celsius-fokos eltérést mutathatnak.

"Annak megértéséhez, hogyan változik a klímarendszer hőháztartása, mindenekelőtt az óceánokat kell megérteni" – idézi Hubertus Fischer fizikust a Berni Egyetem közleménye. Az óceánok ugyanis hatalmas energiatárhelyek, amelyek jelenleg az emberi tevékenység hatására keletkező üvegházhatású gázok okozta hő 93 százalékát felveszik.

A szakértői csoport egy gleccserjégből származó, mintegy 3000 méteres furatban vizsgálták az apró légbuborékok kémiai ujjlenyomatát. Az argon, kripton és xenon nemesgázokra és a molekuláris nitrogénre fókuszáltak. Ezeknek a gázoknak a nagy része megtalálható a légkörben.

A következtetésük szerint minél hidegebb az óceán, annál nagyobb a tengervízben oldott gázok aránya. Ezáltal rekonstruálható a felszíni és a mélyvízi rétegekből az óceánok középhőmérséklete.

A mérésekből az is kiderült, hogy az óceánok hőmérsékletét befolyásolja a vizek cirkulációja is. Ez a globális "szállítószalag", amely a mélyben lévő vizet a felszínre viszi és fordítva, jelentős hatással bír az óceán hőtárolására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!