szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn irányított repülést hajtott végre egy idegen bolygón a NASA, illetve az emberiség. Soha ilyen korábban nem történt.

Sikerrel teljesítette küldetése első részét az Ingenuity: a marsi drón hétfőn felemelkedett a talajról, és néhány másodperc erejéig repült, majd visszaereszkedett a bolygó felszínére. A NASA közlése szerint

ezzel megvalósult az első olyan irányított repülés az emberiség történetében, amelyet egy idegen bolygón sikerült végrehajtani.

Az Ingenuity repüléséről készült első felvételeket a NASA már megkapta, ezek egyike nyitóképünkön is látható. A kép a már felemelkedett drón egyik kamerája által rögzített pillanatot mutatja, illetve a szerkezet marsi talajra vetülő árnyékát.

Az Ingenuity a Perseverance Mars-járóval érkezett meg a vörös bolygóhoz február közepén. A drónt a szerkezet "hasára" erősítve szállította a hatalmas eszköz, de csak az utóbbi napokban engedte le a marsi talajra. A helikopter ezután folyamatosan gyűjtötte a napenergiát, hogy egy későbbi időpontban irányított repülést (fel-, illetve leszállást) tudjon végrehajtani. Ez utóbbira – amerikai keleti parti idő szerint – hétfőn hajnali 3 óra 30 perckor került sor, de azt, hogy a küldetés sikerült-e, csak órákkal később tudta meg a NASA.

A drón kisebb csúszásokkal végezte el történelmi repülését. Eredetileg április 11-én emelkedett volna a levegőbe, ám a rotorteszttel kapcsolatos problémák miatt ezt egy későbbi időpontra halasztották. Végül azonban a második tervezett felszállás sem jött össze, mert a szerkezet frissítésre szorult. Ezt a Földről, mintegy 280 millió kilométerről arrébb orvosolta aztán a NASA, így az Ingenuity alkalmassá vált a repülésre. Ez a hétfő délutáni visszacsatolás alapján sikerült is:

A drón a következő időszakban többször is felszáll majd a Marson, eközben fotózni is fog. A képalkotásban két kamera segíti az ultrakönnyű eszközt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!