szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány az élet szinte minden területére hatással van. Még arra is, ahogyan a szeretteinktől búcsút veszünk.

A BBC érdekes összeállítása szerint egyre többen vannak azok a családok, ahol a hagyományos temetkezés helyett valamilyen különleges módon búcsúznak elhunyt szeretteiktől. Ilyen például az Eternal Reefs nevű startup szolgáltatása is, amely a hamvakat környezetbarát betonkeverékhez adja, az így összeálló anyagból pedig mesterséges zátonyokat épít.

A kupolaszerű képződményekből ma már több mint kétezer található az Egyesült Államok keleti partján. A különleges eljárás a cég szerint a környezet iránti szeretetet is kifejezi.

A cikkben idézik az Eternal Reefs vezérigazgatóját, George Frankelt, aki állította, hogy a cég szolgáltatása egyre többeket vonz. Úgy vélte, hogy a világjárvány is hatással lehetett az ügyfeleikre, akikben ezáltal megváltozott valami.

Hasonlóan különleges temetést kínál az emberi komposztálóként ismert Recompose. A vállalat egy kissé morbid eljárás keretében termékeny földdé képes alakítani a holttesteket, méghozzá igen rövid időn belül.

A cég ehhez nem koporsót, hanem egy lezárt acélhengert használ, ebben helyezik végső nyugalomra a testet. A tárolóban különféle növényeket, köztük lucernát helyeznek el, de szalmát és faforgácsot is szórnak bele. A csőben a szén-dioxid, a nitrogén, az oxigén, a hő és a nedvesség szintjét is szabályozzák, hogy a mikrobák és a baktériumok kifejlődhessenek.

©

A cég szerint 30 nap elteltével a komposztálási folyamat befejeződik. A keletkező, mintegy három köbméter földet ezután eltávolítják a hengerből, majd néhány hétig még szárítják, levegőztetik. A végeredményt később egy Washingtoni állambeli erdős területen lehet elszórni, melynek gondozásában a fenntartó is segít.

A cikkben említik még a Tribucast nevű vállalkozást is, amely 2017 óta végez “filmes” temetéseket, de ma már élő közvetítéseket is vállalnak. Ez utóbbi ugyanúgy zajlik, mint a rendes szertartás, azzal a különbséggel, hogy a rokonság az interneten követi a ceremóniát. A Tribucast közlése szerint ma dupla akkora érdeklődés van a szolgáltatása iránt, mint korábban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!