szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hasznos is tud lenni a Facebook, ha kell. Még olyan helyzetekben is, amikor teljesen tanácstalan történészek szorulnak segítségre.

Franciaországi történészek egy Facebook-bejegyzés segítségével találtak rá egy első világháborúban elesett katona még élő rokonaira, miután a hagyományos kutakodás nem vezetett eredményre – írta a BBC.

A keresés egy padlódeszkák alatt felfedezett levélgyűjteménnyel kezdődött, melyet az észak-franciaországi Noeux-les Mines-ben találtak. Az 1916-ban íródott leveleket a liverpooli születésű William Swift tizedesnek címezték. A fiatal katona abban az évben érkezett Franciaországba, hogy a King's Own Royal Lancaster Regiment tagjaként a németek ellen harcoljon.

Swift részt vett az első világháború egyik legnagyobb és legvéresebb csatájaként elhíresült somme-i támadásban is. Az ütközet során a brit és francia szövetségesek a Somme folyó völgyében kísérelték meg áttörni az ellenséges német vonalakat. A tizedes szolgálata alatt több levelet is kapott aggódó családjától, többek közt édesanyjától. Ő arról írt, hogy hazavárja gyermekét. A fiatal túlélte az ütközetet, de egy évvel később, az arras-i csatában, mindössze 19 esztendősen elesett. Földi maradványai a franciaországi Tilloy-lez-Marchiennes temetőjében nyugszanak.

Miután történészek rábukkantak a kézzel írt levelekre, azok tartalma annyira megérintette őket, hogy elhatározták, megkeresik a katona leszármazottjait. A szakemberek hónapokon át kutattak, de hiába. A történészek egyike, a francia Memorial 14-18 múzeum munkatársa, Mathilde Bernardet úgy döntött, hogy a Facebookon is szerencsét próbál.

Bejegyzését több ezer megosztás után siker koronázta, és ezek révén végül a katona rokonait is beazonosították.

Bernardet elmondása szerint a kutatás kevesebb mint négy óráig tartott, hála annak a rengeteg megosztásnak, amit a bejegyzés generált. A történész azt reméli, hogy a Liverpoolban élő rokonok felkeresik hozzátartozójuk sírját, és leróják előtte tiszteletüket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!