szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombaton lesz 95 éves Sir David Attenborough. A világhírű természettudós és dokumentumfilmes munkája előtti tisztelgésül a Spektrum műsorstruktúrája hetekre átalakul.

A csatorna közlése szerint júniusig minden hétvégén összesen 110 órányi lenyűgöző természetfilm, mellette az univerzum titkait feltáró tudományos jellegű film és sorozat kerül képernyőre. A születésnapi, május 8-9-i hétvégén 10 órányi filmet és sorozatot mutat be a Spektrum a tudós friss munkáiból. Köztük kiemelkedik az Attenborough – Egy vadregényes élet című személyes hangvételű egyórás életrajzi film, valamint a 2020-ban befejezett Attenborough csodálatos világa.

Az Attenborough – Egy vadregényes élet bemutatója a természettudós 95. születésnapján, azaz szombaton lesz, 16 órától. A film David Attenborough nem mindennapi életútját követi nyomon, kezdve az ősmaradványokat kutató ifjútól a műsorvezetői karrierje kezdeti évein át egészen a számtalan újító és előremutató dokumentumfilm megalkotásáig, amelyek a többi közt a 3D és a 4K technológiák úttörő alkalmazásán keresztül megváltoztatták a természettudományos műsorokról alkotott képünket – részletezi a Spektrum közleménye. A személyes hangvételű különkiadás végigkíséri Attenborough utazással töltött éveit a Galapágos-szigetektől a kanadai hegyekig. A csatorna ígérete szerint a film eddig soha nem látott módon mutatja be David Attenborough-t, a tudós embert, aki azon túl, hogy kimagasló tudású, egyben végtelenül jó humorú is.

A születésnapi Attenborough-hétvége további filmjei közt szerepel az először vasárnap 16 órakor műsorra kerülő Attenborough csodálatos világa. A filmes a 80-as éveiben hétéves földkörüli útra indult, a filmbe élményeit sűríti a Nagy-korallzátonytól a borneói őserdőkig.

A Spektrum ezen a hétvégén levetíti a teljes Hét világ – egy bolygó sorozatot is. A kontinensek egyedi földrajza hogyan alakította az életet? A csatorna ígérete szerint megdöbbentően új állati viselkedéseket tár elénk a sorozat minden epizódja Afrikától az Antarktisz fagyos vizeiig.

©

Május 15-től is maradnak a természetfilmek a Spektrum műsorán. Június végéig minden hétvégén reggel 9 órakor kezdődnek azok a természetfilmek, amelyek egy-egy vadregényes utazásra és a vadon megismerésére csábítják a nézőket. A sorozatok között számtalan BBC-alkotás is szerepel, amelyek közül többet David Attenborough neve fémjelez.

Az élővilág mellett májusban és júniusban a világegyetem is főszerepet kap, így május 17-től minden nap este 8 órakor galaktikus utazásra invitálja az érdeklődőket a csatorna. A tematikus időszak a Túl a Földön című 2020-ban készült sorozat televíziós premierével indul. Az ismeretterjesztő műsor az emberiség helyét kutatja az univerzumban, bámulatos képi megoldásokkal, egészen addig, hogy a jövőnkben a Mars vajon milyen szerepet kap az életünkben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!