szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vizsgálatok alapján a 18–39 év közötti korosztálynál nagyobb a vérrögképződés előfordulásának kockázata.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A brit kormány oltásügyi bizottsága (JCVI) azt javasolta pénteken, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina helyett lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel a 18–39 éves korosztálynak.

Az indoklás szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy a fiatalabb korcsoportokban valamivel nagyobb a vérrögképződés egy igen ritka típusának előfordulási kockázata az oltóanyag beadása után, mint a 40 év felettiek esetében.

Európai Gyógyszerügynökség: Az AstraZeneca előnyei továbbra is felülmúlják az esetleges kockázatokat

Az európai szakhatóság úgy véli, a brit-svéd fejlesztésű vakcina hatásos ellenszer a koronavírussal szemben.

A JVCI a múlt hónapban azt javasolta, hogy az Oxford–AstraZeneca-vakcina helyett a 18–29 év közöttieknek ajánljanak fel más oltóanyagot, pénteken viszont a 18–39 év közötti korosztályra terjesztették ki az ajánlást.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) vezérigazgatója a JCVI módosított pénteki ajánlására reagálva köztölte, hogy álláspontjuk változatlan: az Oxford–AstraZeneca-vakcina kínálta előnyök az emberek óriási többsége számára felülmúlják a kockázatokat.

Magyarországon jelenleg a 60 év alatti korosztálynak adják a vakcinát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!