szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepő összefüggést találtak amerikai kutatók az oly sokak által szedett aszpirin és a légszennyezés hatása között.

Közismert a légszennyezés káros hatása az emberi szervezetre, például az agyműködésre. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a hosszabb távú légszennyezés az agytérfogat csökkenéséhez, és így elbutuláshoz vezethet. Azonban a levegő szennyezettségének már rövid távon is lehetnek az agyat károsító hatásai – állítják amerikai kutatók egy bostoni, egyelőre csak férfiakat érintő vizsgálatra hivatkozva a Nature Aging folyóiratban. Már egyhónapos magasabb helyi légszennyezettség is hatással lehet a kognitív agyi funkciókra (a figyelemre, az emlékezetre, a feladatmegoldó képességre), még ha csak átmenetileg is.

Ezen kutatás során azonban egy nem várt eredményre is rábukkantak a szakemberek. Kiderült, hogy akik nem szteroid gyulladáscsökkentőt (NSAID-t), például aszpirint szedtek, sokkal sikeresebbek voltak a memóriát, a koncentrációt és az utasításkövetést vizsgáló tesztekben.

A kutatók azt feltételezik, hogy miközben már a rövid távú légszennyezés is hatással lehet az agyi funkciókra, az aszpirin pozitív irányban befolyásolhatja ezt, csökkentve a szennyezés keltette gyulladásos folyamatokat.

Ez persze egyelőre még csak hipotézis, és jóval szélesebb körű vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsék, tényleg képesek-e mérsékelni a káros hatásokat a nem szteroid gyulladáscsökkentők. Egyelőre még arra sincsen bizonyíték, hogy az aszpirin képes lenne segíteni az Alzheimer-kórban vagy az ahhoz hasonló, agyműködést érintő elváltozásokban, mindenesetre az új kutatás szerint rövidebb ideig mégis csak hatással lehet az agyműködésre.

A kutatók remélik, hogy a gyógyszer e fura „mellékhatásának” további vizsgálata segíthet abban, hogy még jobban megértsék a légszennyezés hatását az agyműködésre. Ezzel együtt arra is figyelmeztetnek, hogy az aszpirin szedése nem jelenthet megoldást a növekvő légszennyezési problémákra, különös tekintettel arra, hogy e gyógyszer hosszabb távú használata komoly egészségügyi kockázatokkal, súlyos vérzésekkel járhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!