szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DxoMark független tesztlabor 17 mobiltelefont vett górcső alá, hogy megnézze, milyen akkumulátor került a készülékekbe, és azok meddig bírják egy feltöltéssel.

A DxOMark független tesztlabort a legtöbben arról ismerik, hogy teszteli és rangsorolja a mobilok kameráit. A szakemberek most egy új pontrendszert is bevezettek, mely során az akkumulátort vették szemügyre.

A DxOMark tájékoztatása szerint minden egyes mobilt több mint 150 órán át teszteltek, és minden értékelésnél több mint 100 paramétert vettek figyelembe. Ezeket összesítve három kulcsfontosságú szempontot állapítottak meg az értékeléshez:

  • a készenléti időt, vagyis azt, hogy mennyi ideig bírja a telefon egy feltöltéssel különböző használat mellett,
  • a töltést, vagyis azt, hogy mennyi idő alatt tölt fel 0-ról 80 százalékra az egység, illetve hogy a telefon mikor töltődik fel valóban 100 százalékra,
  • a hatékonyságot, ami leginkább az autók futásteljesítményére hasonlít: figyelembe vették a töltést és azt is, hogy milyen hatékonyan lehet használni a telefont.

A szakemberek ezeket a pontokat figyelembe véve állítottak ki egy pontszámot minden egyes készülék számára. Összesen 17 mobilt vettek górcső alá, amely alapján

az abszolút bajnok a Samsung Galaxy M51 lett.

A telefon 88 pontot ért el a tesztelés során. A DxOMark a jellemzésében azt írta, a 7000 mAh akkumulátor komoly szabadságot ad a felhasználóknak. Az átlagos használat során három napig, intenzívebb használat mellett pedig két napig bírta egy feltöltéssel.

A lista második helyén – kissé meglepő módon – a Wiko Mobile eszköze, a Wiko Power U30 található (86 pont). A Wiko egy francia mobilgyártó márka, amit korábban felvásárolt a kínai Tinno Mobile. A harmadik helyre az Oppo Find X3 Neo került (81 pont).

Az Apple jelenleg csúcsmobilja, az iPhone 12 Pro Max a negyedik helyet szerezte meg (78 pont), míg a Samsung Galaxy S21 Ultra 5G-s verziója 70 ponttal a 10. helyezett lett. A teljes listát alább lehet látni:

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!