szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő három hónapban nem gyűjthet a német WhatsApp-felhasználókról adatot a Facebook. A cég azt mondja, ezzel együtt május 15-én életbe lép új adatvédelmi gyakorlatuk.

Fontos dátum közeleg a WhatsApp felhasználói számára. A szolgáltatás új adatvédelmi szabályzatot kap, ami a hétvégén lép majd életbe. Aki nem fogadja el, az a későbbiekben már nem fogja tudni az eddigi módon használni az üzenetküldőt.

A változás, eddig úgy tűnt, a világ minden felhasználóját érinti. De a Facebook a német felhasználókról a következő hónapokban egész biztosan nem fog adatokat gyűjteni, a hamburgi adatvédelmi hatóság ugyanis ezt megtiltotta – írja az Engadget.

[Mi van akkor, ha elutasítom a WhatsApp új felhasználási feltételeit?]

Johannes Casper, a hamburgi hatóság vezetője szerint a frissített adatvédelmi szabályzat következetlen és átláthatatlan. A szakember szerint a Facebook már most is helytelenül kezelheti a felhasználói adatokat, ezért meg akarják akadályozni, hogy az esetleges visszaélések hatással legyenek a 2021-es németországi szövetségi választásra. Casper egyúttal felkérte az Európai Uniót, hogy foglaljon állást a kérdésben, és hozzon egy olyan döntést, amelyet az EU összes tagállamában be kell majd tartania a Facebooknak.

A Facebook a Bloombergnek úgy nyilatkozott, a most meghozott német döntés alapvető félreértéseken alapul, és nem lesz hatással az új adatvédelmi szabályzat bevezetésére.

Hogy mit is jelentenek a gyakorlatban az új adatvédelmi szabályok, arról itt írtunk korábban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!