szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hindu vallásban szentként tisztelik a szarvasmarhákat, arra ugyanakkor nincs tudományos bizonyíték, hogy az ürülékük védene a koronavírus ellen.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Indiai orvosok figyelmeztetést adtak ki azok után, hogy a nyugat-indiai Gudzsarat államban elterjedt: a tehéntrágyával kezelt bőr védelmet nyújt a koronavírus ellen, sőt, a fertőzötteknek segíthet átvészelni a betegséget. A szakemberek viszont egyáltalán nem hisznek ebben,

közlésük szerint semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá az elméletet.

Ahogy a Reuters írja, Indiában szent állatként tekintenek a szarvasmarhára, míg a trágyájukat évszázadok óta használják vallási rituálékhoz. Ezért India-szerte gyakori jelenség, hogy az emberek trágyával kenik be magukat, majd ha megszáradt, lemossák. A szakemberek azonban arra figyelmeztettek, hogy

a trágya önmagában is terjeszthet fertőző betegségeket, így egyáltalán nem előnyös az ilyen célú felhasználása.

A jelenség másik érdekessége, hogy a tehéntrágyával kenegetők közt orvosok is vannak, habár a szakemberek legtöbbje elítéli a gyakorlatot. A kenegetés ráadásul nagyobb csoportokban zajlik, ami az orvosok szerint elősegíti a koronavírus közösségi terjesztését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!