szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemzetközi tanulmány szerint a mikroműanyagok nagy része ugyan távozik a szervezetből, de a bennmaradó nagyjából 10 százalék felszívódhat és gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.

Ismét a mikroműanyagok, vagyis az 5 mm-nél kisebb plasztikdarabkák problémájával foglalkozik a Másfélfok. A portál szerint ezek között olyan is akad, amelyet már eleve ilyen méretben gyártanak le, több azonban a nagyobb műanyagtermékek aprózódása, roncsolódása révén jön létre. Ennek megfelelően a nagyobb mikroműanyag-darabkákat akár szabadszemmel is észrevehetjük, a kisebbek azonban csak mikroszkóp alatt láthatók.

Ezek a szennyezőanyagok mindenhol egyre növekvő mennyiségben fordulnak elő a levegőtől kezdve vizeinken át a talajig, és az is bizonyos, hogy egyre nagyobb mértékű egészségügyi, valamint környezeti kockázatot jelentenek. A különféle veszélyekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet, ennek ellenére sem rendszeres mérések, sem ezekre épülő egészségügyi kockázatelemzés nem készül.

Egy nemzetközi tanulmány szerint

éves szinten 90 000 darab mikroműanyag részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt.

Aki viszont csak és kizárólag csapvizet iszik, az csupán 4000 műanyag darabkát.

Mint a Másfélfok oldalán olvasható, a mikroműanyagok nagy része ugyan távozik az emberi szervezetből, de a bennmaradó mintegy 10 százalék felszívódhat és gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.

Palackozott víz helyett inkább csapvíz - új jogszabályt fogadott el az Európai Parlament

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

A Másfélfok szerint általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a műanyagdarabka, annál nagyobb eséllyel ürül ki és csak a legkisebbek azok, amelyek akár a sejtjeinkbe is bejuthatnak. Arról azonban, hogy mi az a koncentráció vagy napi bevitel, amelynél már veszélyt jelentenek, még nincs adat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!