szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Huawei szerint az AirPon nevű technológiával harmadára csökkenthető a hálózatok kiépítési ideje, és a költségeket is le lehetne faragni.

Csürtökön a győri Széchenyi István Egyetemen beszéltek a Huawei Technologies Hungary a vállalat azon megoldásáról, mellyel szerintük az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. Az akár 5G-alapon is működő AirPon a vezetékes és a vezeték nélküli technológiát ötvözve segít abba, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juthasson el az internet a felhasználókhoz.

A vezetékes hálózatok kiépítésében az egyik legfőbb kihívás a távolságok áthidalása, vagyis az, hogy a szolgáltató az optikai végződéstől eljuttassa az internetet az akár 10–20 kilométerre található végfelhasználókhoz. Mindez időigényes folyamat is, mert az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár 6-10 hónapig, a kiépítés pedig akár egy évig is eltarthat.

©

A Huawei szerint az AirPon erre a problémára kínál megoldást: a meglévő vezetékes rendszer végpontjáról mikrohullámon keresztül továbbítja az internetet a felhasználókhoz. Emiatt kevesebb alkatrész kell a hálózat kiépítéséhez, ami olcsóbbá teszi a munkát, a kiépítés idejét pedig 70 százalékkal csökkentheti.

Az AirPon technológiát Törökország és Spanyolország után Európában harmadik országként Magyarországon vezeti be a vállalat, remélvén, hogy jövőre világszerte sok más országban is ezt használják majd.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára szerint a Gigabit Magyarország program célkitűzése, hogy 2025-re valamennyi közintézmény, 2030-ra pedig a háztartások 95 százaléka gigabites netkapcsolattal rendelkezzen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!