szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fontos szerepet tölthet be a Műegyetem kutatócsoportja a jövő szuperszámítógépeinek fejlesztésében.

A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatócsoportjai a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium részeként – áll az egyetem közleményében.

A kutatásban kvantuminternetes hálózat épül ki a BME és a Wigner Fizikai Kutatóközpont között, valamint az európai kvantumszámítógépek fejlesztésén is dolgoznak a szakemberek – írták. A közlemény szerint a területen felhalmozott szakértelem felhasználható lesz többek között egy tervezetten a 2020-as évek végére megvalósuló európai kvantum-internethálózat kiépítéséhez, a hálózathoz való csatlakozáshoz, amely megteremtheti az elvi alapon biztonságos kommunikációhoz szükséges kvantumos csatornát az állam és a gazdaság szereplői számára.

A kvantumkommunikációs hálózatok lehetővé teszik a biztonsági szint növelését a jelenleg is alkalmazott titkosítási eljárásokban, amelyekkel a különböző kommunikációs vonalakat védik; továbbá a jövőben alkalmasak lehetnek egymástól távol lévő kvantumszámítógépek összekapcsolására is.

A műegyetemi kutatások egy fontos pillérje a kvantumkommunikációs infrastruktúra kialakítása. A kutatók tervei között szerepel egy budapesti, a BME és a Wigner Fizikai Kutatóintézet között kiépítendő kvantumhálózat megvalósítása is, amely a jövő kvantuminternetének lehet az előfutára. A kapcsolathoz a kutatók hagyományos távközlési optikai szálat használnak, és a hálózat segítségével egy hosszabb ideig működtetett kvantumkommunikációs rendszer viselkedésével kapcsolatos kérdéseket vizsgálják. A rendszert a szakemberek a jövőben határon átnyúló hálózattá szeretnének bővíteni Szlovákia (Pozsony), Ausztria (Bécs), Horvátország és Románia részvételével, a gyakorlatban is megvalósítva a biztonságos, nagy hatótávolságú kvantumkommunikációs összeköttetést.

[Holnaptól borul a fél világ? Mit jelent a kvantumfölény, mire számíthatunk ezután?]

A tervek között szerepel olyan eljárások kidolgozása, amely alkalmas a nemzetközi piacon elérhető, felhőn keresztül programozható kvantumszámítógép-prototípusok minősítésére, ezen túl hatékony algoritmusokat hozhatnak létre kvantumrendszerek szimulációjához is. "Fontosnak tartjuk olyan protokollok megtervezését a különböző kvantumkommunikációs feladatokra, amellyel meghatározható az elméletileg elérhető legjobb hatékonyság. Kutatásainkban a teoretikus vizsgálatok mellett a gyakorlati megvalósítás is kiemelt figyelmet kap: szakembereink egyebek mellett fotonokon, atomokon és mesterséges atomokon alapuló hardverkomponensek kifejlesztésére is koncentrálnak kvantuminformatikai műveletekhez" – áll a közleményben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!