szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Június 1-jétől kezdve az eladók már nem, csak a vásárlók használhatnak PayPal-számlát egy vásárlás tranzakciójának lebonyolításához.

Frissítette felhasználási feltételeit az eBay, ez pedig egy jelentős változást is elhozott a szolgáltatásba. Ezek szerint mostantól közvetlenül, nem pedig a PayPalon keresztül fizetnek majd az eladóknak. Ez a gyakorlatban azt jelenti: a vásárlók továbbra is fizethetnek a PayPalon keresztül, de az eladók közvetlenül a bankszámlájukra kapják meg a pénzüket.

Bár a megoldás elviekben sokkal kényelmesebb az árusítók számára, a BBC beszámolója szerint a változás miatt többen is azt fontolgatják, hogy otthagyják a piacteret. Azt ugyanis az eBay is egyértelművé tette: az új szabályt mindenkire alkalmazni kell, aki pedig nem hajlandó együttműködni, annak mennie kell.

©

A cég szerint vásárlói oldalról semmi sem változik. A módosítás azt jelenti, hogy az árhoz már nem adja hozzá a rendszer a PayPal díját, igaz, az eBay a sajátjain emelt egy keveset. A vállalat szerint ugyanakkor ettől még ugyanannyit kell fizetniük a vásárlóknak, mint korábban, sőt, az is lehet, hogy kevesebbet.

Míg eddig úgy kalkulálták ki az árakat, hogy arra rájött az eBay 10 százalékos díja, a PayPal díja és még néhány költség, addig most az eBay 12,8 százalékos díjjal terheli meg az összeget, a PayPal-díj pedig kiesik. Ráadásul az árut többféle módon, például Apple Pay-en vagy Google Pay-en keresztül is ki lehet fizetni.

Fontos változás ugyanakkor, hogy az eladó csak két nappal a tranzakció után juthat hozzá a pénzéhez, míg a PayPalon keresztül eddig még aznap megkapta a jussát.

©

A BBC szerint a problémát az jelenti, hogy az eBay már eddig is a vásárlók érdekeit tartotta szem előtt. Még akkor is, amikor valaki megvásárolt egy terméket, majd a kézhezvétel után egy ugyanolyan, de nem működőt küldött vissza, mondván, hogy cseréljék ki azt. Az eladók emiatt attól tartanak, hogy a jövőben kártérítést vonhat le az eBay a számlájukról.

A cég szerint ugyanakkor azzal, hogy rendszeres beszedési megbízást adnak az eladók, nem jelenti azt, hogy váratlanul plusz költséggel terhelik meg a bankszámlákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!