szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az égi jelenséget nagyjából másfél órán keresztül lehetett látni Budapestről.

Különleges, gyűrűs napfogyatkozást lehetett csütörtökön megfigyelni Magyarországról. Az égi jelenség magyar idő szerint 12:04-kor kezdődött, és Budapestről nagyjából másfél órán keresztül látszott.

A MTI fotói a Bánkon készültek:

©

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló bejegyzésében.

Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarta csak ki, így szabad szemmel nem lehetett észrevenni a jelenséget.

©

A gyűrűs napfogyatkozás nem összekeverendő a teljes napfogyatkozással. Utóbbi az a jelenség, amikor a Hold teljes egészében eltakarja a napkorongot. Előbbi, a gyűrűs esetében a Hold látható átmérője kisebb, mint a Napé, így a totalitás közben (vagyis amikor a Hold pont a Nap előtt van) a Nap egy gyűrűnek látszik.

Élő videókat indítottak, ezeken keresztül is követheti a mai gyűrűs napfogyatkozást

A jelenség csak bizonyos területeken látványos, de szerencsére többen is közvetítik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!