szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hackerek véletlenül leplezték le azt az 1,2 TB-os adatbázist, melyben 1,1 millió e-mail-cím mellett fotókat is tároltak.

Jó néhány érvet fel lehetne sorakoztatni, hogy miért ne töltsön le az ember semmilyen tartalmat illegálisan. Az egyik, hogy mindez lopásnak számít, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy akik a szoftvereket feltörik, azok gyakran szeretnének valamilyen haszonra szert tenni, így aztán a feltört szoftverek vírust is tartalmazhatnak. Egy most a hírekbe került kártevő épp ilyen úton kezdett el terjedni.

A NordLocker kiberbiztonsági cég szakemberei szerint egy ismeretlen trójai vírus több millió számítógépet fertőzött meg eddig, és mintegy 1,2 TB-nyi személyes adatot lopkodott össze az áldozatok PC-iről. A csomagban többek között 1,1 millió egyedi e-mail-cím és mintegy 26 milliói bejelentkezési adatot találtak. A vírus az Adobe Photoshop, valamint különböző játékok feltört verzióin keresztül került a gépekre – számolt be róla a PCGamer.

[Így egyszerűen megtudhatja, ha feltörték a fiókját]

Az elemzők szerint a hackerek véletlenül leplezték le az adatbázist, melyre a szakemberek azonnal rávetették magukat. Mint kiderült, a vírus 2018 és 2020 között mintegy 3,2 millió számítógépet fertőzött meg. Az adatbázis 2 milliárd cookie-t tartalmazott, amelyek közül több mint 400 millió még érvényes volt.

Ha mindez nem lenne elég ijesztő, akkor az is kiderült: az adatbázisban 6 millió olyan fájlt is találtak, melyeket a megfertőzött számítógépek Asztal és Letöltés mappáiból mentettek le a hackerek. Ez összesen

  • 900 ezer képet,
  • több mint 600 ezer Word-dokumentumot,
  • és több mint 1000 másfajta fájltípust jelent.

A vírus pedig még a felhasználóról is készített fotókat, ha az eszközének volt webkamerája.

[Azt hiszi, a ji32k7au4a83 erős jelszó? Akkor van egy rossz hírünk]

A NordLocker elemzői szerint a most megismert kártevőhöz hasonló programok viszonylag alacsony áron cserélnek gazdát, és készítőjük a pénzért cserébe gyakran meg is tanítja a vásárlókat a kártevő használatára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!