szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Have I been pwned? nevű oldal messze a leghasznosabb, ha valaki arra kíváncsi, feltörték-e valamelyi felhasználói fiókját. Ezentúl pedig még könnyebb lesz a lekérdezés, hála a Firefoxnak és a világ egyik legnépszerűbb jelszókezelő programjának.

Kétségtelen, hogy ma már jó néhány dolgot tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük a személyes adatainkat. Elég csak a kétfaktoros azonosításra vagy épp a fizikai kulcsok használatára gondolni, de ide sorolhatjuk a biometrikus azonosítást is. Sajnos azonban a hackerek is egyre kifinomultabb eszközökkel dolgoznak, így legfeljebb csak megnehezíteni tudjuk a dolgukat a felhasználói fiók feltörésében, megakadályozni viszont nem.

Éppen ezért érdemes időnként felnézni a Have I been pwned? nevű oldalra, ahol az e-mail-címünket megadva megtudhatjuk, hogy a hozzá tartozó bármelyik felhasználói fiókunkat feltörték-e a hackerek. A szolgáltatás évek óta megbízhatóan működik, és most még kényelmesebb lesz a használata. A napokban kiderült, a világ egyik legjobb jelszómenedzserének tartott 1Password, valamint a Firefox is kap egy-egy olyan új funkciót, amit összekapcsolnak a Have I been pwned? adatbázisával.

A Mozilla Firefox Monitor néven kezdte el tesztelni az új funkcióját, amely segítségével már a böngészővől is kereshetünk az említett adatbázisban. Sőt, akár e-mailes figyelmeztetést is kérhetünk, ha a felhasználói fiókunk veszélybe került.

©

A 1Password új funkciója szintén összekapcsolódik a szolgáltatással, fejlesztés pedig a Watchtower nevet viseli. (A névválasztás tekintetében nálunk egyelőre a 1Password áll nyerésre.) A felhasználó ezen keresztül ellenőrizheti le, hogy valamelyik fiókját esetleg feltörték-e, és ha igen, akkor további tippeket is kaphat arra vonatkozóan, hogy mit tegyen.

A 1Password webes változata már megkapta az új funkcióját, az asztali gépen működő verzió pedig hamarosan frissül majd. A Firefox esetében még nem tudni, mikor végeznek a teszteléssel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmi pillanat: repülőről küldtek műholdakat az űrbe

Történelmi pillanat: repülőről küldtek műholdakat az űrbe

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom