Az elmúlt években egyre többször lehetett hallani a PFA néven is emlegetett perfluor-alkil anyagokról. Nemrég egy tanulmányban már arra is rámutattak: a világon már sehol sem fogyasztható biztonsággal az esővíz, annyi mérgező anyag van benne.
A PFA-kat közérthetőbben „örök vegyi anyagoknak” is nevezik, mivel rendkívül lassan bomlanak le. Az ember alkotta meg őket, főleg samponok, csomagolóanyagok és sminktermékek összetevőjeként jutnak el környezetünkbe, beleértve a vizet és a levegőt is. Elfogyasztva pedig felhalmozódnak a szervezetben. A PFA-k befolyásolják a termékenységet és a magzati fejlődést, növelik az elhízás és bizonyos ráktípusok (prosztata-, vese- és hererák), valamint a magasabb koleszterinszint kockázatát is.
Ezeket látva nem meglepő, hogy a tudósok is egyre többet foglalkoznak azzal, hogy miként lehetne megszabadulni az anyagoktól. Ezzel kapcsolatban már készült egy-két ígéretes fejlesztés, az elsődleges lépés azonban az lenne, hogy könnyen és gyorsan lehessen detektálni a PFA-k jelenlétét a környezetben.

AFP / NurPhoto / Alain Pitton
A New Jersey-i Technológiai Intézet kutatói a Journal of Hazardous Materials című tudományos lapban mutatták be módszerüket, amellyel az élelmiszerek csomagolóanyagából, valamint a víz- és talajmintákból mindössze három perc alatt kimutathatók a PFA-nyomok.
Hao Chen, a tanulmány vezető szerzője szerint több ezer különböző PFA-vegyület létezik, ám egyelőre nem értjük, hogy ezek milyen mértékben terjednek el a környezetünkben. Ennek oka, hogy a jelenlegi vizsgálati módszerek költségesek és időigényesek, bizonyos esetekben órákba telik, mire a mintát előkészítik és elemzik. Az új fejlesztés azonban percek alatt képes ellenőrizni az ivóvíz, a talaj vagy épp az elfogyasztott termék szennyeződésének mértékét.
A módszer része egy speciális tömegspektrometriai elemzés (PS-MS), ami a mintaanyag molekuláris összetételének elemzésére szolgáló ionizációs technika, és ami tízszer–százszor érzékenyebb, mint az elemzéseknél jelenleg használt folyadékkromatográfia-tömegspektrometria (LC-MS).

Journal of Hazardous Materials
Chen szerint mivel a PFA-k ionizálhatóak és gyorsan detektálhatóak egy nagy felbontású tömegspektrométerrel, az új elemzési módszer pontos képet ad arról, hogy pontosan milyen vegyi anyagok vannak a mintában. Segítségével meg leeht mondani, hogy egymilliárd részecske közül mennyi PFA.
A kutatók szerint akár már egyetlen PFA-részecskét is ki tud mutatni a módszer.
Ez olyan, mintha 20 olimpiai úszómedencényi vízben kellene egyetlen egy cseppet megtalálni.
Amerikai kutatók szerint az úgynevezett örök vegyi anyagok kategóriájába sorolt anyagok annyira megzavarhatják a nők hormonműködését, hogy ez rákos megbetegedéshez is vezethet.
A tesztek során alig egy perc alatt ki tudták mutatni az élelmiszerek csomagolóanyagaiból származó különböző PFA-k jelenlétét.
Ezek közé tartozott a mikrohullámú sütőben elkészíthető popcorn, az instant tészták, valamint két globális gyorsétteremlánc csomagolásaiból származó vegyi anyagok.
Az elemzés 11 különböző PFA-molekula nyomait tárta fel, köztük olyan gyakori típusokat, amelyek a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát növelik, és elnyomják az immunrendszert. Ilyen például a perfluoroktánsav (PFOA) és a perfluoroktánszulfonsav (PFOS).
Végre jó hír érkezett az úgynevezett örök vegyi anyagokkal kapcsolatban. Olyan baktériumokat találtak, amelyeknek köszönhetően talán elfelejthető az „örök" jelző.
Emellett a csapat alig két perc leforgása alatt a PFOA jelenlétét mutatta ki a csapvízből. 40 milligramm talajból pedig alig három perc alatt sikerült kimutatni kétféle PFA-t.
A kutatók szerint a fejlesztés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a környezetben a PFA-k szintjét.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.