szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók több mint 130 ezer ember egészségének alakulását követték nyomon 43 éven át, hogy megtudják, milyen mértékű szerepet játszik a táplálkozás a demencia kialakulásában.

A vörös húsok fogyasztását a kutatók korábban már összefüggésbe hozták a daganatos megbetegedések kialakulásával, pontosabban azzal, hogy növelheti a rák kockázatát. De a hús előállítása más módon is káros: a marhatenyésztés miatt Dél-Amerikában jelentős mértékben pusztítják az erdőket, arról nem is beszélve, hogy nagy mennyiségű metán kerül miatta a levegőbe, miközben jelentősen növeli a vízfelhasználást.

A Harvard Egyetem kutatói most egy újabb negatív hatásra figyelmeztetnek: a kutatók vizsgálata szerint akár 13 százalékkal is növelheti a demencia kialakulásának kockázatát a vörös húsok fogyasztása.

A Neurology tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók összesen 133 771 amerikai ember egészségügyi adatait nézték át, amit 43 éven keresztül rögzítettek két adatbázisban. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a táplálkozásnak van-e köze a demencia kialakulásához.

Aki tart a demenciától, annak érdemes lehet naponta diót enni

Az öregedő társadalmak egyik komoly problémája a demenciás esetek növekvő száma. Sajnos erre az összetett tünetegyüttesre nincsen gyógymód, éppen ezért fontos a megelőző stratégiákra koncentrálni. Spanyol kutatók egy olyan élelmiszerfajtát tettek tüzetesebb vizsgálatok alá, amelynek a demenciára gyakorolt hatásával kapcsolatban korábban ellentmondó eredmények születtek.

A vizsgálat eredményei szerint az a 11 173 ember, akinél a vizsgálat ideje alatt demencia alakult ki, naponta átlagosan negyed adag vörös húst vagy azzal egyenértékű feldolgozott húst fogyasztottak. [A tanulmány a ‘serving’ szóval határozza meg a bevitt hús mennyiségét. Ebben az esetben ez úgy értendő: minden egyes étkezésnél a bevitt élelmiszer negyede valamilyen vörös hús volt.] Az ő esetükben 13 százalékkal nőtt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik csak egy kis adag vörös húst fogyasztottak el.

A kutatók emellett arra jutottak, hogy ha valaki mindennap nagyjából egy hot doghoz való mennyiségű vörös húst eszik meg, az 1,6 évvel gyorsítja fel a kognitív öregedést. A szakemberek ezért úgy vélik, a kognitív egészség érdekében a kevesebb húsfogyasztást kellene előtérbe helyezni – írja a Science Alert.

A lap szerint érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálat eredménye nem ok-okozati összefüggést mutat, a demencia ugyanis számos más tényező – alkoholfogyasztás, dohányzás, kevés alvás – miatt is kialakulhat. Ugyanakkor mivel a tanulmány nagyon nagy embercsoportra épül, az eredmény erős bizonyíték a kettő közötti kapcsolatra.

A kutatók a jövőben azt szeretnék kideríteni, miért vezethet a vörös hús fogyasztása demenciához.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!